A legújabb termés és retrospektív vetítések

Elsősorban a cseh és szlovák filmek, valamint az európai mozgóképek szemléjeként alapította meg Fero Fenič a Febiofest elnevezésű fesztivált a kilencvenes évek elején. A hagyomány szerint előbb Csehországban zajlik, majd Szlovákiában. Nálunk ezen a héten kezdődött Pozsonyban.

Elsősorban a cseh és szlovák filmek, valamint az európai mozgóképek szemléjeként alapította meg Fero Fenič a Febiofest elnevezésű fesztivált a kilencvenes évek elején. A hagyomány szerint előbb Csehországban zajlik, majd Szlovákiában. Nálunk ezen a héten kezdődött Pozsonyban. Jelenleg a Tatra, a Hviezda, a Mladosť mozi, a Nostalgia filmklub és a Charlie Centrum műsorán szerepelnek a Febiofest film- és videofesztivál mozgóképei, valamint a Cseh Centrumban is tartanak vetítéseket. Pozsony után több vidéki városban – egyebek közt Kassán, Nyitrán, Besztercebányán – is látható majd válogatás a Febiofest kínálatából.

A cseh és szlovák filmgyártás újdonságai elnevezésű szekcióba – ez a szemle fő szekciója – Jan Svěrák és Martin Dostál A Papa, avagy Zdeněk Svěrák márványba vésve című munkáját is vetítik, amely tizennégy nap alatt készült, nyolcvan órányi anyagból vágva. A fesztivál filmjeire ellátogatók láthatják továbbá Jiří Svoboda, Jan Němec, Milan Cieslar és Věra Chytilová új munkáját is.

De nem csak a legújabb cseh termésből kínál a Febiofest. A cseh vígjáték három muskétása című szekcióban a „nagy klasszikusok”, Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský és Jiří Sovák felejthetetlen alakításait elevenítik fel olyan filmekkel, mint például a múlt rendszerben sokáig dobozban tartott Pacsirták cérnaszálon, a Szeszélyes nyár, a Fiacskám, én készültem. Idén is lesz válogatás a legújabb cseh televíziós filmtermésből – bemutatják például az ifjúsági filmjei által igen népszerű Vít Olmer legújabb, Kék kő című opusát. És még mindig a cseh produkcióknál maradva, a Febio stúdióiban készült alkotásokból, dokumentumfilmekből is összeállítottak négy műsorblokkot.

Az idei Febiofest lehetőséget kínál, hogy betekintsünk a világ filmművészetét meghatározó olyan nagy rendezőegyéniségek életművébe, mint Jim Jarmusch és Emir Kusturica. Jarmuschtól a tavalyi Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon nagy tetszéssel fogadott Kávé és cigaretta, továbbá a Halott ember, A ló éve – Neil Young és a Crazy Horse élőben, a Szellemkutya, a Mystery Train, valamint a Permanent Vacation című alkotások láthatók. Az 1980-ban készült 75 perces színes filmdrámának, a Permanent Vacationnak a Febiofesten tartják szlovákiai ősbemutatóját. A Kusturica-válogatásba A papa szolgálati útra ment, az Emlékszel Dolly Bellre?, az Arizonai álmodozók, az Underground, valamint legújabb munkája, Az élet egy csoda került be.

Az európai film nagy öregjének, a lengyel film vezető rendezőjének, Andrzej Wajdának is életmű-bemutatót tartanak: a retrospektív vetítés tíz filmet tartalmaz. Ebből az alkalomból a pozsonyi Lengyel Intézetben ma 17 órakor kiállítás nyílik Andrzej Wajda rajzaiból, melyeket a rendező Japánban tett útjai során készített az ország történelmi helyeiről. A megnyitón Wajda is részt vesz.

Az HBO bemutatja elnevezésű szekcióban két filmet vetítenek. Katja von Garnier rendezését, az Iron Jawed Angelst, amelynek szerepeire olyan nagy neveket kértek fel, mint Hilary Swank, Anjelica Houston, Patrick Dempsey és Julia Ormond. A történet az 1910-es években játszódik – Alice Paul (őt játssza Hilary Swank) életét feldolgozva a nők szavazati jogért való küzdelmét mutatja be. A másik HBO-produkció Joseph Sargent játékfilmje, amely az orvostudomány forradalmárairól szóló izgalmas dráma.

A rangos fesztiválokon bemutatott és díjazott alkotások közül is beválogattak a programba néhányat. Park Chan-vook alkotását, a tavalyi cannes-i fesztiválon nagydíjjal kitüntetett „bosszú-melodrámát”, valamint az igényes filmes művészettörténeti kalauz, Az orosz bárka rendezőjének, Alekszander Szokurovnak Apa és fia című munkáját is láthatják a Febiofest ínyencei. A német film az elmúlt években megerősödött. Említsük csak Oliver Hirschbiegelt, aki két olyan nagy produkciót jegyez rendezőként, mint A bukás – Hitler utolsó napjai, valamint A kísérlet, amelyet nálunk ugyancsak a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. Vagy emeljük ki a „nagy öreget”, Volker Schlöndorffot, akinek ez idő tájt A kilencedik nap című megrázó alkotása öregbíti a német film jó hírét. A legújabb információk szerint a közeljövőben a Szolidaritás (Solidarnosc) lengyel szakszervezet megalapításáról készül filmet forgatni. Aztán itt van a Németországban élő török rendező, Fatih Akin, akinek Fallal szemben című munkája, amely tragikusan végződő love story két öngyilkos hajlamú szerelmesről, elnyerte a 2004-es Berlini Fesztivál nagydíját. A Febiofest közönsége is bizonyára érdeklődéssel fogadja a filmet, nem csak a díj miatt. Hanem mert egyrészt a téma vonzó, a törökök németországi beilleszkedési problémáit boncolgatja, másrészt Akinról bizonyára sokaknak Ferzan Ozpetek jut eszébe, aki törökként Olaszországban vált sikeres rendezővé.

A Projekt 100 – 2005 elnevezésű filmmustrából is nyújt a Febiofest előzetest – ebben a szekcióban egyebek között Antal Nimród nagy sikerű, több rangos díjjal kitüntetett metró-filmjét, a Kontrollt is vetítik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?