A Kobold a Top 15-ben, a Phoenix RT versenyben

<p>Célegyenesbe ért az ötödik magyar X-Faktor válogatója, a hétvégén kiderül, kik kerülnek be az élő show-ba. Idén is próbálkoztak szlovákiai magyarok.</p><p>A legtovább két zenekar, két trió jutott.</p>

PUHA JÓZSEF

A pozsonyi Kobold a legjobb tizenöt együttes között esett ki. A csallóközcsütörtöki Phoenix RT még versenyben van, a legjobb hat közé került. A Kobold vezetőjével, Balla Igorral és a Phoenix RT frontemberével, Puss Tamással beszélgettünk.

Okozott-e dilemmát a versenyben való részvétel?

Puss Tamás: Az év elején csíptem el a felhívást a tévében. Mondtam a srácoknak, meg kellene próbálnunk. Nem tetszett nekik az ötlet. Azzal érveltem, hogy eljutottunk egy olyan szintre, ahonnan egy okosan átgondolt médiaszereplés nagyot lökne rajtunk. A MadDogX példája lebegett előttem. A szőgyéni zenekar tavaly a Táborig jutott. Idén minden fesztiválunkon fellépett, és lényegesen többet koncertezett Magyarországon is, mint az elmúlt években. Az együttes menedzsere szerint ez javarészt az X-Faktornak köszönhető. Attól tartottunk, hogy rajongóinknak nem fog tetszeni a lépés, de tévedtünk, mellettünk állnak, drukkolnak. Csupán páran mondták, hogy erre nincs szükségünk, néhányan pedig a dalválasztást kritizálták.

Balla Igor: Beszélgettem egy népszerű, dörzsölt szlovákiai magyar zenésszel, aki szintén jelentkezett a tévéműsorba, képernyőre azonban nem került. Megkérdeztem tőle, miért nevezett be, hiszen nincs jó véleménye a tévés tehetségkutatásról. Azt mondta, rájött, szüksége van a médiára, némi hírverésre, különben élete végéig kis pubokban fog játszani. A média nélkül valóban elveszettek vagyunk. A szobrász, a zeneszerző tud otthon alkotni, de az előadóművész csak a színpadon érvényesül, szóval az ilyen lehetőséget meg kell ragadni, hogy minél többet koncertezhess. Mi ugyan nem az X-Faktorba jelentkeztünk, hanem még régebben egy gyermekműsorba, s ennek kapcsán hívtak meg minket. Kis gondolkodás után rábólintottunk.

Sokan úgy vélik, ezek a műsorok már nem igazán szólnak a zenéről…

Balla Igor: Nem értek velük egyet. A tartalmat, a zenét a színpadon is be kell csomagolni. Némi kompromisszum mindig vállalható. A tévéműsor az eredeti formátumhoz igazodik, az megköti a készítők kezét, de ahogy láttam, próbálnak helyet szorítani a helyi sajátosságoknak is.

Puss Tamás: Az X-Faktor zenére épülő szórakoztató tévéműsor. Ebből eredően kénytelenek voltunk engedni az elképzeléseinkből. Egy valamiből azonban nem engedtünk: mi rockzenekar vagyunk, s ez így is marad. A dalválasztással voltak gondok. A műsorkészítők kértek tőlünk egy listát arról, mely ismert számokat adnánk elő. Mi a végére odaírtuk, hogy van vagy negyven saját szerzeményünk is. De az átdolgozásokra esett a választásuk, ami érthető, hiszen a slágerek odaszögezik a nézőt a képernyő elé. A Manhattan Rossz vagyok című dalának a Zorall-féle változatával mutatkoztunk be. Az egyik fordulóban, amit nem láttak a nézők, a V’Moto-Rock Angyallányát játszottuk. Ott már a készítők állították össze a számlistát. Egy Fergie-slágert is kaptunk, amitől féltünk, de talán az sikerült a legjobban. Elképzelhető, hogy repertoárra tűzzük.

Balla Igor: Mi játszhattunk saját dalokat is. Abban a bizonyos fordulóban Kovács Kati Nem leszek a játékszered című slágerét kellett előadnunk. Mivel gyerekeknek zenélünk, viccesre vettük a figurát. Eljátszottuk, hogy Pistike és Emőke ül a homokozóban, és Pistikének már nagyon megy az agyára, hogy Emőke egy pusziért mindent elkér, ráadásul a lány nem is szerelmes belé. E köré építettük a „nem, nem, nem, én nem leszek sohasem a játékszered” refrént. Mi az ötödik fordulóban estünk ki, több olyan forduló is volt, amelyet nem láthattak a nézők.

Amikor belevágtatok, biztosan volt elképzelésetek arról, hogyan működik a műsor. A valóság mennyire más?

Balla Igor: A lányom, Réka a 2012-es sorozatban vett részt. Az élő show kapujában vérzett el, a Mentorok házában esett ki. Tőle sok mindent tudtam már. Ami lenyűgözött, az a profizmus. Minden össze van hangolva, csodálatosan működik. Olyan profi hangosító stábbal dolgoztunk, amilyennel még nem találkoztam, pedig öreg róka vagyok már.

Puss Tamás: Az ébredéstől a lefekvésig minden ki van találva. A várakozás volt a legszörnyűbb, de ahogy szűkült a mezőny, az is megoldódott. A zenei rendezőket is ki kell emelni, nagyon értik a dolgukat.

Volt-e minimális célotok? Meddig akartatok eljutni?

Balla Igor: Nem vettük ezt halálosan komolyan, csak minél nagyobb médiateret akartunk kapni. Amikor a szomszéd néni megtudta, hogy indulunk, azt tanácsolta, ne menjünk, mert hülyét csinálnak belőlünk. Mondtam, az nem fog menni, mert mi azt a maskaráinkkal előre meglépjük. A társaim komoly zenészek, a legjobb iskolákat végezték, a szövegeink irodalmi értékű versek, tehát nem volt mitől félnünk. Csak akkor köthettek volna belénk, ha valamit elrontunk, de ennyi év színpadi tapasztalattal az kizárható volt.

Puss Tamás: Úgy gondoltuk, ha a Táborba bejutunk, az már hozza a várt népszerűséget. Mi is lazán vettük. Nem úgy, mint néhány laikus szólista, aki úgy viselkedett, mintha az élete múlna ezen. A Phoenix RT előtt sok út van, csak az egyik az X-Faktor.

Balla Igor: Idén nagyon jók a zenekarok. Úgy gondolom, a tehetségesebb szólisták száma jócskán megcsappant. Az együttesekben viszont van potenciál, ezért belőlük kellene többet bejuttatni az élő show-ba, más kategóriák rovására. De ez sajnos kivitelezhetetlen.

Tomi, mi lesz vasárnap?

Puss Tamás: Erősek a vetélytársak, nem tudom, mennyi az esélyünk. Tisztában vagyunk vele, ha bejutunk az élő show-ba, új alapokra kell helyeznünk a működésünket. Ha kiesünk, megköszönjük, hogy eddig eljuthattunk, s megy tovább az élet. Az X-Faktor már eddig is egy felejthetetlen, értékes kirándulás. Rengeteget tanultunk, barátokat szereztünk.

Az eddigi szereplés mennyit lendített a pályafutásotokon?

Balla Igor: Korábban nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget a Facebooknak. Mindössze harminc lájkunk volt. Ez egy hét alatt több mint négyszázra ment fel. Novemberben jelenik meg a nagylemezünk. Mindig az év utolsó két hónapjában van a legtöbb fellépésünk, már most sok felkérés érkezett, nyilván a műsornak köszönhetően is. Én nem koncertnek, hanem gyerekekkel való közös szereplésnek tartom ezeket.

Puss Tamás: A rajongótáborunk látványosan nő. A Facebookon a napi látogatottság harmincezerre ugrott. Régebben, amikor feltöltöttünk egy-egy fotót, ötvenen lájkolták. Pár hete az X-Faktorban készült első fotóra pillanatok alatt ötszáz lájkot kaptunk. Egyre több a koncertmeghívás. Nem lettünk sztárok, ugyanúgy dolgozunk, mint eddig. Csak most jobban fut velünk a szekér, aminek minden pillanatát élvezzük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?