A kisebbségi kultúra támogatásáról

Jarábik Gabriellánál, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma Kisebbségi Kultúrák Főosztálya igazgatójánál, valamint Csóka Kláránál, a főosztály munkatársánál arról érdeklődtünk, milyen feltételekkel lehet megpályázni a kisebbségi kultúra fejlesztésére szánt pénzalapot.

Jarábik Gabriellánál, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma Kisebbségi Kultúrák Főosztálya igazgatójánál, valamint Csóka Kláránál, a főosztály munkatársánál arról érdeklődtünk, milyen feltételekkel lehet megpályázni a kisebbségi kultúra fejlesztésére szánt pénzalapot.

Megtudtuk: a feltételek – némi eltéréssel – ugyanazok, mint eddig, vagyis a kisebbségi kultúrára szánt célalap megpályázható kulturális és művelődési rendezvényekre (kiállítások, fesztiválok stb.), valamint lap- és könyvkiadásra. A SZK Kulturális Minisztériuma célalapjából ebben az évben is kulturális egyesületek, polgári társulások, alapítványok és jogi személyek érdekszövetségei, fizikai és jogi személyek (kisebbségi lap- és könyvkiadók) kaphatnak anyagi támogatást.

„Az eddigiekhez képest a pályáztatásban azonban van egy lényeges változás, mégpedig a pályázat beküldési határidejét illetően – mondta Jarábik Gabriella. – Eddig december végéig lehetett beküldeni a pályázatokat, az idén azonban a lap- és könyvkiadásra 2002. október 31-ig, a rendezvényekre pedig november 30-ig kell eljuttatni a pályázatokat a kulturális minisztérium gazdasági főosztályára. A határidő előbbre hozásának oka, hogy január elsejétől működésbe lép az államkincstár, ami azt jelenti, hogy a célalapok bizonyos részét, egytizenkettedét már januárban kifizetik. A kérvények beadásánál fontos tudnivaló, hogy csak egy-egy rendezvényre lehet pályázni, nem pedig januártól decemberig tartó éves tevékenységre. Újdonság, amelyre a lapkiadásra pályázók figyelmét szeretném felhívni, hogy csak az a lap kaphat támogatást a kisebbségi célalapból, amelyet iktatnak a kulturális minisztérium médiaosztályán (sekcia médií a audiovízie). Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy működési költségre is pályázhatnak országos jelleggel működő polgári társulások, szervezetek, mint például a Pódium Társaság, a Fórum Intézet, a Csemadok. Ez a lehetőség azonban a regionális, a járási és a helyi szervezetek esetében nem érvényesíthető. A működési költségre igénylést – hangsúlyozom, csak hozzájárulást tudunk adni – nem kell két példányban beküldeni, elég csak egy példányban eljuttatni a minisztérium gazdasági főosztályára.”

A nyomtatványok kitöltésével és az elszámolással összefüggő tudnivalókkal kapcsolatban a Kisebbségi Kultúrák Főosztálya módszertani útmutatást tart Pozsonyban ma 11 órától a kulturális minisztérium épületében, október 11-én tíz órától Kassán, a Magyar Közösségi Házban, 12-én 9.30-tól pedig a ragyolci Essex üdülőközpontban. Ez utóbbira a főosztály Losoncról, a Pelikán Szálló előtti buszmegállóból 8.15-kor, Fülekről, a gimnázium előtti parkolóból 9 órakor autóbuszt indít.

„Az elmúlt évben rengeteg problémát okozott – mondta Jarábik Gabriella –, hogy a honlapról letöltötték az ún. občianske zdu-ženie (polgári társulások) számára kiírt nyomtatványokat. Hangsúlyozottan kiemelném, hogy ezek a nyomtatványok nem a kisebbségi kultúra célalapjára, hanem egy másik, olyan célalapra vonatkoznak, amelyhez a nemzetiségi szervezetek hiába fordulnak. Mivel az idén még működik a kisebbségi célalap, ajánlatos megnézni, hogy a nyomtatványon rajta legyen a „kultúra menšín” felirat (a kisebbségi kultúra támogatására). Amennyiben nem ezeket a nyomtatványokat töltik ki a pályázók, kérvényeiket nem veszik figyelembe. A félreértések vagy pontatlanságok elkerülése végett inkább hívjanak minket és érdeklődjenek nálunk, a Kisebbségi Kultúrák Főosztályán, a 02/593 91 445-ös telefonszámon.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?