A kisasszonyok álmai

film

Greta Gerwig új, élettel teli átdolgozásban és parádés színészgárda szerepeltetésével eleveníti meg Louisa May Alcott klasszikussá vált regényét, a Kisasszonyokat.

Az amerikai írónő 1868-ban kiadott lányregénye, a Kisasszonyok kétségkívül műfajának egyik legmeghatározóbb darabja, amely kortól és időtől függetlenül mindig megtalálja útját (nem csak) a női olvasók felé. Nem meglepő, hogy a regénynek több filmes, színházi és televíziós adaptációja is létezik. Ezek közül Gillian Armstrong 1994-es, három Oscar-díjra jelölt produkciója tekinthető a kötet legismertebb, klasszikussá vált feldolgozásának. Ezúttal egy újabb női rendező, Greta Gerwig vitte vászonra Alcott híres regényét, a végeredmény pedig elődjéhez hasonlóan hatalmas sikernek örvend.

A történet sokak számára ismerős lehet: a népes March család nőtagjai massachusettsi otthonukban próbálják átvészelni a polgárháború borzalmait, miközben az apa (Bob Odenkirk) a fronton szolgál. Az édesanya, Marmee (Laura Dern) és a házvezetőnő (Jayne Houdyshell) látják el a legfontosabb teendőket, és gondoskodnak a család négy, meglehetősen rakoncátlan lánygyermekéről. A cselekmény központjába a négy lány kerül, bemutatva történetüket a gyermekkortól egészen a felnőtté válásig.

Mindegyikük más-más személyiség, ezért életútjuk is máshová vezet. A legidősebb lány, Meg (Emma Watson) a legmegfontoltabb a testvérek közül – jövőjét a szerelem megtalálásában és a házasságban látja. Vele szemben az eleven és meglehetősen makacs Jo (Saoirse Ronan) önállóságra és jövedelmező írói karrierre vágyik. A festészetben jártas Amy (Florence Pugh) lobbanékony és heves természetű, Beth (Eliza Scanlen), a család legvisszahúzódóbb tagja pedig a zene szerelmese. 

Gerwig, aki rendezője és forgatókönyvírója is a filmnek, átdolgozásában lazít Alcott kissé moralizáló szövegén, és a hangsúlyt a lányok karakterfejlődésére helyezi. Nem akar erkölcsi példázatokat adni és tanulságokat levonni, helyette bemutatja, hogyan válnak a March nővérek érett nővé, milyen ambíciókat és álmokat tűznek ki maguk elé, és miként teljesítik be azokat. 

A film nem követi a regény lineáris rendjét, hanem a múlt és jelen eseményeinek folyamatos váltogatásával viszi előre a cselekményt. A négy nővérrel legelőször felnőttként találkozunk: Jo New Yorkban bontogatja szárnyait mint regényíró, Amy vagyonos nénikéjével él Párizsban, ahol festészetet tanul. Meg férjes asszonyként és anyaként szülővárosában marad, Beth pedig súlyos betegsége miatt nem hagyhatja el a családi otthont. Mindannyian eljutottak egy bizonyos ponthoz életükben, Gerwig pedig a múlt-jelen váltakoztatásával fokozatosan mutatja be főszereplői gyermekkorát, a felnőtté és nővé válás folyamatát. 

A rendszeres időbeli ugrások nem teszik zavarossá a cselekményt, inkább lendületet adnak a filmnek, megakadályozva, hogy lankadjon a nézők figyelme. A múlt és jelen megkülönböztetését a rendezőnő a jelenetek eltérő színével is jelzi: a March lányok gyermekkora barátságosabb, melegebb tónusban jelenik meg, a jelen eseményei pedig borúsabb, hidegebb árnyalatot kapnak. 

Greta Gerwig kivételes rendezését erősíti a remekül megválasztott szereplőgárda. Emma Watson és Eliza Scanlen éppen annyira visszafogott és bájos, amennyire a szerep megköveteli. Saoirse Ronan és Florence Pugh vállára nagyobb teher nehezedik, karakterük ugyanis a feminista eszmék szószólja. Alakításaik kimagaslók, egyszerre visznek játékosságot és mélységet az általuk megformált figurákba. A mellékszereplők ugyancsak remekelnek: Laura Dern a March lányok édesanyjaként üde színfoltja a filmnek, a férfi szereplők közül Timothée Chalametet mint a March nővérek gyerekkori legjobb barátját, valamint a visszafogott udvarlót alakító Louis Garrelt érdemes megemlíteni. Meryl Streep mogorva nagynéniként pedig nemegyszer csal mosolyt a nézők arcára. 

Nem túlzás azt mondani, hogy Louisa May Alcott nagy sikerű regénye, a Kisasszonyok generációk sorát szórakoztatta. A Greta Gerwig által belőle rendezett film pedig jó példát mutat arra, hogyan szólaltatható meg egy klasszikus modern hangon. 

Kisasszonyok (Little Women / Malé ženy). Amerikai romantikus dráma, 2019, 135 perc. Rendező: Greta Gerwig. Szereplők: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Jayne Houdyshell, Meryl Streep, Timothée Chalamet, Louis Garrel, Bob Odenkirk, Chris Cooper, James Norton.

Hernádi Henriett

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?