A jó karikatúra mosolyt fakaszt

<p>Hírességeket és civileket kap ceruzavégre, hogy jellegzetes vonásaikat humorral fűszerezve, eltúlozva örökítse meg. Karikatúrái sok ember arcára csaltak már mosolyt.</p>

Még soha senki nem sértődött meg, amiért kifiguráztam – állítja Špaňo René karikaturista, akinek rajzait már több magyar és szlovák közéleti szereplő látta el kézjegyével.

Fiatal kora ellenére már három kiállítása volt. „Első kiállításom idején az érettségire készültem. El kellett kéredzkednem az osztályfőnöktől, hogy részt tudjak venni a délutáni megnyitón. Sejtelme sem volt róla, hogy szabadidőmben rajzolgatok” – mesélte mosolyogva René. A párkányi bemutatkozást egy komáromi és egy lévai tárlat követte. „Párkányi kiállításomat Kocsis Ernő párkányi festőművész, a nyitrai pedagógiai főiskola tanára nyitotta meg. Nagyra értékelem ezt a gesztust, hiszen biztatása kitartásra ösztönzött. Ellenpéldaként egy másik párkányi festőt tudnék említeni. Alig múltam tízéves, amikor megmutattam neki első rajzaimat, és véleménye nagyon letörte lelkesedésemet” – jegyezte meg.

Az alapiskolai rajzórákat nem szerette

Tehetsége már kicsi korában megmutatkozott. „Ekkor még Léván laktunk. Amikor apám megmutatta rajzaimat a helyi művészeti alapiskola igazgatójának, ő alig akarta elhinni, hogy azokat egy ötéves gyerek készítette. Több évfolyamot átugorva felsőbb osztályba, idősebb gyerekek közé soroltak be. Mivel nagyon rosszul éreztem magam a nagyok között, hamarosan otthagytam az iskolát, de szabadidőmben továbbra is sokat rajzoltam” – mondta René. Az alapiskolai rajzórákat sem szerette. Előfordult, hogy szándékosan elnagyolt, elrontott egy-egy rajzot. Így viszonylag sokáig sikerült titokban tartania tehetségét. A karikatúrakészítés csínját-bínját autodidaktaként kísérletezte ki.

Mindenkinek vannak jellegzetes vonásai

„Első portréimat családtagjaimról készítettem. Ezt nem tartottam elég izgalmasnak. A karikatúrarajzolás sokkal nagyobb kihívásnak tűnt” – nyilatkozott René. Minden az arc megfigyelésével kezdődik. „Mindenkinek vannak jellegzetes vonásai, arckifejezései. A karikatúra készítésénél ezeket nagyítom fel. A férfiak kifigurázása nem jelent gondot, a női arc karikírozása viszont nehézséget okoz. Úgy érzem, hölgyek esetében tiszteletlenség felhívni a figyelmet az aránytalanságokra vagy hiányosságokra” – magyarázta René. Egy-egy karikatúra elkészítése általában másfél-két órát vesz igénybe. „A legtöbbet Louis Armstrong karikatúrján dolgoztam. Ellenpéldaként hoznám fel azt az esetet, amikor egy szlovák tévécsatorna élő műsorában mindössze nyolc percem volt arra, hogy karikatúrát készítsek a főzősarokban tevékenykedő szakácsról” – mesélte.

Névnapi, születésnapi ajándék

A hírességek és a közéleti szereplők karikatúráit fénykép alapján készítette. „Civilek esetében is jobban szeretek fotóról rajzolni. Az utóbbi időben elég sok felkérést kapok. Sokan névnapi vagy születésnapi ajándéknak kérik a karikatúrát. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam, még senki nem sértődött meg a kifigurázásért” – mondta René. Több híresség látta el kézjegyével a róla készült karikatúrát. „Marián Greksa, Palo Drapák, Jano Baláž, Igor Timko és Benkő Laci mellett Vladimír Mečiar is mosolyogva írta alá a róla készített karikatúrát” – árulta el René. A rajzolás mellett a zene – elsősorban a hard rock – foglalkoztatja. „Sajnos együttesünk a közelmúltban felbomlott, de bízom benne, hogy hamarosan létrejön egy olyan formáció, amelyben mindenki komolyan veszi és lelkesedéssel teszi a dolgát. A rajzolásnak, a zenélésnek és az életnek is ez ad értelmet” – jegyezte meg Špaňo René.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?