Kultúra

A határsértés erotikájától a frazémákig

A pozsonyi Comenius Egyetem magyar nyelv és irodalom tanszékén tartották április végén a Tudományos Diákköri Konferenciát, melyen idén tizenhárom hallgató vett részt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. május 18. 20:40

A rendezvényt Csehy Zoltán tanszékvezető nyitotta meg. A pozsonyi magyar nyelv és irodalom tanszék minden évben megrendezi a tudományos diákköri tevékenység bemutatására, értékelésére szolgáló Tudományos Diákköri Konferenciát. Az idei tanszéki TDKn a hallgatók 13 dolgozatot mutattak be a nyelvtudomány, az irodalomtudomány, a fordítástudomány és a kiadványszerkesztés területéről. A dolgozatokat a tematikai sokszínűség jellemezte. 
 
Olláry Ildikó a szlovákiai magyar szerkesztői munka során felmerülő nyelvi problémákat próbálta feltérképezni, Koszorús Flóra Kertész Imre K.dosszié című művét hasonlította össze a pásztorköltészettel, Berényi Anna pedig az Új Ifjúság című magazin irodalmi rovatát ismertette. Récsei Noémi az identitás kérdését vizsgálta Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka című regényében, Tóth Bianka Ladislav Ballek Pomocník című művében a magyar nyelvi elemek felderítésére vállalkozott, míg Bódis Magdolna Lev Tolsztoj házasságmegjelenítésére helyezte a hangsúlyt az Anna Kareninában és a Kreutzerszonátában. 
 
Jakab Veronika Szent Margit alakjait mutatta be a magyar irodalomban, Kürti Alexandra a Pesti Divatlapban és a Nők Lapjában megjelenő nőnevelést ismertette, Mészáros Anikó Szabó G. László beszélgetőkönyveibe nyújtott betekintést, míg Reczai Lilla jóvoltából a JAIK múltjával és jelenével ismerkedhettünk meg. 
 
A fődíjat Mellár Dávid A határsértés erotikája című munkája nyerte, mely Németh Zoltán Állati férj című verskötetét elemezte poszthumán esztétikai alapállásból. Az énfeloldódás, az énvesztés és az identitás megragadhatatlansága foglalkoztatta, de hangsúlyosan foglalkozott Németh szerelemértelmezésével is. A 2. helyen Kuszala Orsolya végzett, aki a modern frazémák empirikus vizsgálatára vállalkozott. Munkájában aktuális példákon mutatta be, hogyan működik a közmondásferdítés, milyen tényezők befolyásolják, és milyen típusai vannak. A kutatások alapján azt a következtetést vonta le, hogy a frazémák elferdítése természetes folyamat, hiszen csakúgy, mint az antiproverbiumokat, a fordítás alapjául szolgáló frazémákat is az emberek alkotják. A 3. helyezett, Kázmér Anikó Felolt - Vélemények a „logikátlan“ igekötős igékről című dolgozata a logikátlannak nevezett igekötős igék jelenségét és megítélését ismertette. Dolgozatában azt is bemutatta, miképpen vélekednek a nyelvészek, a nyelvművelők és a laikusok ezekről az igékről. Noha a nyelvművelők és a laikusok helytelenítik a logikátlan igekötős igék használatát, zajlik az olt ige jelentésváltozása, ami a jövőben feltehetőleg elősegíti a szó elfogadását. 
 
Összességében elmondható: mind a tizenhárom munka rendkívül színvonalas, átgondolt és jól kidolgozott volt. A TDK-n részt vevő hallgatók a tanszék jóvoltából könyvjutalmat vehettek át, míg az első három helyezett a dicsőség mellett pénzjutalmat is kap a dekanátustól. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Sólymos László

Sólymos: a „restartot“ végig kell vinni az egész párton

rakéta
Frissítve

Itt nézheted élőben a SpaceX történelmi kilövését

ravasz bukovszky rigó

Ravasz: erős üzenetet kell küldenünk

Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja

bomba

VIDEÓ: Második világháborús bombát találtak Éberhardon

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.