A Gombaszögi Nyári Tábor csütörtöki programja

Krasznahorkaváralja |

<p>A Gombaszögi Nyári Tábor második napján a csapatjátékosok korán kelnek: a cél a várdomb meghódítása ügyességi feladatokkal fűszerezve. A reggeli után a kézműves műhely és a kopjafafaragó sátor egész nap várja az alkotni vágyókat.</p>

Az első előadásban a Kárpát-medencei magyar doktoranduszkutatás eredményeit ismertetik a doktorandusz-szervezetek képviselői. Utána a Körkép sátorban Agyelszívás címmel Lampl Zsuzsanna beszél a Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok terveiről. A Közbeszéd blogportál sátrában A hely nevei, a nyelv helyei című könyv bemutatója következik, Szabómihály Gizella magyar, Lucia Satinská, szlovák és Petteri Laihonen finn nyelvészekkel Simon Attila történész beszélget. A nyelvhasználatról és a lokálpatrióta mozgalmakról Boldoghy Olivér tart előadást. Utána Melecske Ákos beszélget Ódor Lajossal, Szlovákia Költségvetési Tanácsának tagjával és Orbán Krisztiánnal, az Oriens pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetőjével.

Délután a (Cseh)Szlovákiai Magyarok Sportélete szervezésében Tomi Kid galántai világbajnok bokszolót J. Mészáros Károly sportújságíró kérdezi. A tábor vendége lesz két köztársasági elnökjelölt: Radoslav Procházkát és Peter Osuskýt Király Zsolt faggatja a többi jelölt videó formájában üzen a táborlakóknak. A Tandem képzői életpálya-tervezési tanácsokkal látják el az érdeklődőket kalandos módon. Gólok és öngólok - a magyar foci és az öntudat címmel Hernádi Zsolt, Világi Oszkár és Garancsi István beszélget. A Krasznahorkára kihelyezett Komáromi Szalonban a szlovákiai magyarok identitását Galán Angéla filmrendező, György András református lelkész, Ravasz Ábel szociológus, Sánta Szilárd, irodalomtörténész és Gazdag József sportújságíró boncolgatja. A Bumm.sk sátrában Sikeres online vállalkozások címmel Vaszily Milkóssal, az Origo, korábban az Index vezérigazgatójával, valamint Veszelovszki Zsolttal a Port.hu alapítójával, a Cartographia kft. stratégiai igazgatójával Keszegh Béla beszélget. Este Dél-Amerikát megjárt szlovákiai magyarok számolnak be kalandjaikról a Vándor-láss szervezésében.

A Színház-sátorban Pap Gábor dramatikus zenei gyakorlatával kezdődik a nap Kivezetés a szépzenészetből címmel. Délután levetítésre kerül a Barackliget című film, majd Molnár Csaba filmjeit vetítik. Estére a Csavar Színház Dorottya című darabját tűzték programra, ami után tehetségkutató következik Öt perc hírnév címmel.

Az irodalom sem marad el. Délután James Joyceról és az Ulysessről lesz szó, vendégünk Szolláth Dávid, Déry-díjas irodalomtudós, az Ulysses egyik fordítója. Az Irodalmi Szemle sátrában beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató lesz, a Cigány utak című könyvet és az Irodalmi Szemle júliusi számát Szalay Zoltán és Száz Pál mutatja be.

A Királyrét napközben a csapatjátékoké - szerdán kerül sorra a focibajnokság –, este pedig több száz táborlakóval telik meg a nagyszínpad előtti tér. Előbb a királyhelmeci Semi Holsen játszik, majd a Subscribe követi őket.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?