A FESZTIVÁL FILMJEI

EZ AZ ÉN ÉLETEM
Brian Tilley, Dél-afrikai Köztársaság (2001) 74 perc
Zackie Achmad azért harcol, hogy a HIV-vírussal fertőzöttek megfelelő gyógyszerekhez juthassanak.

EZ AZ ÉN ÉLETEM

Brian Tilley, Dél-afrikai Köztársaság (2001) 74 perc

Zackie Achmad azért harcol, hogy a HIV-vírussal fertőzöttek megfelelő gyógyszerekhez juthassanak. Achmad tíz éve vírushordozó, és 1998-ban úgy döntött, felfüggeszti a szükséges gyógyszerek szedését addig, amíg azok nem lesznek hozzáférhetőek minden fertőzött számára. ĺgy indult látszólag Don Quijote-i harca a gyógyszerészeti cégek ellen.

KOSZOVÓ GYERMEKEI 2000

Moldoványi Ferenc, Magyarország (2001) 90 perc

Gyerekek, szerbül: djeca, albánul: femijet. A katonai szótárban egyik sem szerepel. A fekete-fehér portrékban koszovói gyerekek mesélnek a túlélt szörnyűségekről. A film ellentmondásos képet nyújt a háborúban átélt állati cselekedetekről és arról, mindez milyen hatással van a szerb és albán gyerekek lelkivilágára.

ANDR’ODA TABORIS – A TÁBORBAN

Viliam Poltikovič, Csehország (1990) 105 perc

A film a csehszlovákiai romák második világháború alatti népirtásával foglalkozik. A tényszerű adatok és a kommentárok mellett a nézőknek elsősorban visszaemlékezőket mutat be, akik ezt a szörnyű népirtást túlélték. Az ő vallomásaik alkotják a film legmegrázóbb perceit.

CAMBODIA TRUST

Martijn van Beenen, Nagy Britannia (2001) 28 perc

Kambodzsa a világ egyik a leginkább aláaknázott országa. A taposóaknák miatt több mint 40 000 ember vesztette el kezét vagy lábát, és az áldozatok száma minden évben növekszik. Az évtizedek óta tartó konfliktus teljesen felszámolta az egészségügyet, és több mint 50 000 ember szenved gyermekbénulásban, valamint más betegségekben. Segítség nélkül nincs sok remény jobb jövőre. A Cambodia Trust nevű szervezet megpróbál segíteni.

ELŐSZÖR ÖLNI

Coco Schrijber / Hollandia (2001) 73 perc

Provokáló dokumentum a háborúról, valamint a jó és a rossz között húzódó vékony határról. A háborúnak két arca van: az egyikre a rossz és a félelem jellemző, a másik az izgatottságról és az elbűvölésről szól. Veteránok beszélnek traumákról, lidércnyomásokról, függőségről és gyilkolásról. A néző elbizonytalanodik, és szemben találja magát a kérdéssel: Meghúznám a ravaszt?

JOZEFINA – AFRIKAI TÖRTÉNET

Jaromír Štětina, Csehország (2002) 58 perc

A hagyomány ereje, az elképzelhetetlen nyomor és a törzsek közti háborúk – ebben a környezetben él egymás mellett három észak-kenyai törzs a Turkana tó környékén. Afrikában él annak a 150 millió nőnek a legnagyobb része, akik a női körülmetélés áldozatai. A körülmetélést az emberjogi szervezetek az emberi jogok súlyos megsértésének tartják.

MAGUKRA HAGYVA A SAJÁT TÖRTÉNETÜKKEL

Hubert Sauper, Franciaország (2001) 60 perc

Franciaországban minden hetedik nő erőszakkal találja magát szemben a saját otthonában. Hetente két francia nőt öl meg saját élettársa. A testi kínzás a legszembetűnőbb, de a lelki terror, a szexuális zaklatás, az anyagi függőség és a megalázás is gyakori, és elfogathatatlan jelenség. Nők személyes vallomásai – az otthoni erőszak áldozatai – leplezik le a problémát, melyről senki sem beszél. A nőkön elkövetett erőszak az emberi jogok durva megsértésének, és a háború legkevésbé látható és legjobban tagadott formájának számít. Túl gyakran kezelik magánügyként.

FEKETE RABSZOLGÁK ELADÓK

Mark Aardenburg, Hollandia (2000) 52 perc

Szudán, Afrika legnagyobb országának életét több mint tíz évig bénította az iszlám észak ás a katolikus dél közötti polgárháború. Több mint kétmillió ember halt meg, és az évek óta húzódó konfliktus következménye, hogy újra létrehozták a rabszolgaság intézményét. A férfit, aki felvásárolt és felszabadított 25 000 embert, erkölcsi dilemma gyötri: életeket ment-e vagy ellenkezőleg, támogatja az újra virágzó rabszolga-kereskedelmet?

BEFEJEZETLEN SZIMFÓNIA

Bestor Cram, Mike Majoros, USA (2001) 59 perc

A hetvenes években a vietnami háborús veteránok béketüntetéseit elfojtották az amerikai Massachusetts államban; rengeteg ember került börtönbe. Nyilvános vitákat kezdeményeztek arról, hogy a polgári engedetlenség milyen szerepet játszik egy demokratikus társadalomban.

UZSORA

Martin Řezníček, Csehország (2001) 29 perc

Kölcsönkérnek és egy hónap múlva a kétszeresét kell visszafizetni. Ha erre nem képesek, az adósság újra megkétszereződik, és ez így megy a végtelenségig. A végén nemcsak az adósság marad, hanem az emberek élete is veszélybe kerülhet. Az uzsora az utóbbi években nagyon elterjedt a csehországi roma közösségekben.

AZ ÖNÁLLÓ SZÁZAD

Viliam Poltikovič, Csehország (1988) 20 perc

Az önálló század egy furcsa alakulat volt a csehszlovák hadseregben, ahol a kötelező katonaszolgálat ideje alatt tanították az írástudatlan katonákat írni és olvasni, ezenkívül el kellett sajátítaniuk az alapvető munkaszokásokat is. A század főleg romákból állt. A film bemutatja a század életét és az egyes személyek véleményét a műveltségről és arról, van-e értelme ilyen századnak. Ezzel állítja szembe a tanítót, a század vezetőjét. A film hatása a fiatal romák őszinteségében rejlik.

HERR SCHMIDT ÉS HERR FRIEDRICH

Michael Loeken, Ulrike Franke, Németország (2001) 72 perc

Részletek egy öregedő gay pár életéből, amelyek bepillantást engednek nem csak a komikus partneri kapcsolatokba, hanem a német vidéki életbe is az elmúlt 25 évben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?