A Csallóköz fényei, színei

Pozsony |

<p>A Csemadok pozsonyi székházának Rákosi Ernő termében (Május 1. tér 12.) május 30-ig látható A Csallóköz színei című kiállítás, amelynek anyagát a nagymegyeri Meger Art Nemzetközi Képzőművészeti Szimpózium résztvevőinek alkotásaiból állították össze. A képi kifejezés kortárs zsánereinek és eszközeinek széles skálája figyelhető meg a kiállított munkákon.</p>

Nagy elismerést érdemlő, nagyszerű kezdeményezésnek köszönhető, hogy megszülethettek azok a Csallóköz ihlette alkotások, amelyek a hónap végéig Pozsonyban láthatók. Tíz évvel ezelőtt egy pályázati lehetőség adta az ötletet a nagymegyeri képzőművészeti szimpózium megszervezéséhez. Az ötletgazdák akkor úgy tervezték, hogy a megalapítandó művésztelepre a Kárpát-medencében élő képzőművészek közül hívnak meg ismert és elismert alkotókat. Az volt az elképzelésük, hogy a résztvevők az ott alkotott művekből felajánlanak néhányat, s így az évek során kialakulhat egy szép gyűjtemény.

Az elképzelés megvalósult, A Csallóköz színei néven létrejött a nagymegyeri képzőművészeti szimpózium, amelyet a későbbiekben a Pro Megere Polgári Társulás döntése alapján Meger Artra neveztek át. Az elmúlt kilenc év alatt 60 művész vett részt a kisváros művésztelepén. „Mindig ügyeltünk arra, hogy a kortárs képzőművészet kiváló képviselőit szólítsuk meg – mondta a pozsonyi kiállítás megnyitóján Mikóczy Dénes, Nagymegyer alpolgármestere, a Pro Megere Polgári Társulás elnöke, a Meger Art alapítója. – Erről tanúskodik az egyre gyarapodó, a Meger Art tulajdonában levő gyűjtemény, amely jelenleg 110 alkotással büszkélkedhet. Közgyűjteményként kezeljük, és kiállításokon mutatjuk be. A műveket, melyeket a Csallóköz fényei és színei ihlettek, láthatták már Lendván, a Bánffy Galériában, Budapesten, a Maconkai Orosz László Galériában, idehaza pedig Ekecsen, Szilason és több alkalommal Nagymegyeren, más-más válogatásban.”

A képek zöme témában nem idézi a kisvárost, hiszen nem realisztikus ábrázolások, ám az inspiráció, a helyszínen megélt élmény hatása, a hely szelleme, a csallóközi légkör tetten érhető az alkotásokban. Amelyek közt van hangulatteremtő absztrakt elmélyülés, borongós elrévedés gótikus ívekkel formált térben, vannak színek örvényét alkalmazó expresszív játszadozások. Feltűnnek a vásznakon letisztult lírai emóciók, széles nyalábokból laza íveléssel vázolt figurális gesztusok. Van, aki a szitáló esőben tett sétáról örökített meg impresszionista finomságú idillt. Van tájkép klasszikus ábrázolással és idegenanyag-beépítéssel. Van vizuális tiszteletadás a múlt és a jeles elődök előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?