A családban keresendő az ok

„Egy aggódó nagymama” jeligére: Van egy 9 éves fiú unokám, akinél egy évvel ezelőtt vettük észre, hogy itt-ott ránt egyet a fején. Az utóbbi időben nagyon hirtelen megnőtt, igen vékony testalkatú, húst egyáltalán nem eszik, viszont amit szeret, abból igen sokat fogyaszt. Most már elég gyakran rángatja a fejecskéjét 2-3-szor egymás után, mondjuk, negyedóránként. Először elmentünk a körzeti orvoshoz, aki azt mondta, hogy ezt lassan kinövi, és írt neki valamilyen tablettát, ezt nem szedhette, mert fájt tőle a hasa. Mi úgy gondoljuk, hogy az unokám gyengébb idegzetű, mert nagyon jól tanul, igen becsületes és szorongó típus, mindent tudni akar, és ha valami nem sikerül neki, sokszor elsírja magát. Nem tudjuk, mitévők legyünk, kérem, adjanak tanácsot mert nagyon aggódunk.

Kedves nagymama, az unokája problémáját a pszichológiában tiknek hívják, amivel gyermekpszichológusok foglalkoznak. A tik mindig a gyermek környezettel való konfliktusát jelenti, így ez a probléma nem ítélhető meg a környezettől függetlenül, mivel elsődlegesen a környezetnek szól. Leggyakrabban 6–9 éves kor között jelentkezik, és fiúknál háromszor olyan gyakori, mint lányoknál. Több szakember kétféle személyiségtípust ír le. Az egyik jól alkalmazkodó, jó tanuló, itt általában a tünet a családi légkör konfliktusának a jele. A másik típus az iskolában és otthon egyaránt nyugtalan, túl mozgékony, figyelmetlen, ennél a típusnál ezt érzelmi megnyilvánulásnak tartják. Többek szerint ez utóbbi ritkább megnyilvánulási forma. Megfigyelték, hogy a tikkelő gyermek anyjának igénye a nyugodtság, fegyelmezettség, alkalmazkodás, és ennek az igénynek a következtében érzik elviselhetetlennek a normális gyermeki aktivitást. Általában ezeknél a gyermekeknél a nevelés tilalmai korlátozzák a mozgást, a szabad tevékenységet, és a büntetéstől, valamint a szeretet elvesztésétől való félelem miatt az agresszió elfojtódik. Ennek megfelelően a tikben az engedelmesség és a lázadás kettőssége nyilvánul meg. A tikkelő gyermek környezetében mindig megtalálható az indulatot és akaratnyilvánítást erőszakosan letiltó, állandóan dirigáló felnőtti magatartás.

Kedves nagymama, unokáját próbálja arra biztatni, hogy a környezetében levő felnőttekkel szemben vállalja érzéseit, indulatait még akkor is, ha azok negatívak. Fogalmazzák meg közösen, hogy kivel szemben mit érez, s hogy ezek az érzések miért keletkeztek. Ha nincs eredmény, forduljon gyermekpszichológushoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?