A bőrön nem jó a narancs

A narancsbőr néven ismert bőrelváltozás manapság népbetegségnek számít és sokaknak okoz problémát. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a korosodó, túlsúlyos nők gondja a comb, a has, a fenék, a lábszár, a felkar bőrének minőségi romlása. Egyre több a narancsbőrös fiatal, sőt a férfiak között is sokan tapasztalják.

A narancsbőr néven ismert bőrelváltozás manapság népbetegségnek számít és sokaknak okoz problémát. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a korosodó, túlsúlyos nők gondja a comb, a has, a fenék, a lábszár, a felkar bőrének minőségi romlása. Egyre több a narancsbőrös fiatal, sőt a férfiak között is sokan tapasztalják. Az is tévhit, hogy „csak” a bőr állagának megváltozásáról, tehát esztétikai problémáról van szó. Keletkezése mögött a szervezet hormonális egyensúlyának megbillenését, illetve a helytelen táplálkozási szokásokat: sok hús- és kevés folyadékfogyasztást kell keresni – mondja a szakember. A cellulitisről hosszú évekig a bőrgyógyászok, kozmetikusok is azt gondolták, hogy a bőr alatti laza kötőszövet gyulladásáról van szó, s hogy elegendő a bőr felszínének kezelése. Ma már tudni, hogy a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódik a salakanyag. A salakanyagtól felfúvódott zsírsejtek cellulitises sejtekké válnak. A narancsbőr felszíne egyenetlen, durva tapintású, hideg és rugalmatlan. Tehát nem elsősorban esztétikai okokból kell a narancsbőrt kezelni. A cellulitises testrészben nyirokpangást, később értágulatot, érkárosodást okozhat a nyirokáramlás zavara. Eddig mechanikusan (fizioterápiás módszerekkel) és különféle hatóanyagokkal (krémek, pakolások stb.) kezelték, újabban növényi kivonatú pirula nyújt segítséget – hangzott el minap az olasz Medestea Internazionale Kft. termékbemutatóján. Dr. Iveta Hasová dermatovenerológus szerint a napi 2-3 kapszula felújítja és serkenti a szervezet véráramlását, s ezáltal a salakanyagok kiválasztását, meggyorsítja a zsírszövetek lebontását. – A hosszadalmas gyógykezelésben fontos a személyre szabott differenciált terápia. Szükségszerű kiegészítője az életmód- és az étkezési szokások megváltoztatása. Köztudott ugyanis, hogy a hús lazítja a kötőszövetet, ezért több rostos étel, zöldség, gyümölcs, folyadék fogyasztása ajánlott – hangsúlyozta. Bár a nők zöme csodaszernek minősíti a kapszulát, a torinói laboratórium kutató-feltalálója, Gianfranco Merizzi gyógyszerész nem a csodákban, inkább a narancsbőrtől szabadulni akaró hölgyek kitartásában hisz. Mivel tudja, hogy kialakulásáról csak részben tehetnek, felelős a genetikai adottság is. Persze kétségbe sem kell esni, hiszen a narancsbőr, minden kellemetlen „társához” hasonlóan (lásd: zsírpárnák a test különböző pontjain stb.) megelőzhető, illetve valamilyen szinten korrigálható.

Rendszeres mozgás: A narancsbőr eltüntetése kemény munkát igényel, így legalább három hónapon keresztül heti 3-4 órát szánjunk valamilyen sporttevékenységre.

Zsírok kerülése: felejtsük el a vörös húsokat, a zsíros ételek és a cukros csodák helyett együnk inkább teljes kiőrlésű gabonából készült tésztaféléket, szárnyashúsokat, halat, sovány tejtermékeket, s persze rengeteg gyümölcsöt és zöldséget. E két utóbbiból bármennyit lehet, nincs felső határ.

Legális (és illegális) drogok kerülése: koffein, alkohol, cigaretta – a legkártékonyabb szerek a cellulitis kialakulását tekintve. Rengeteg méreganyag halmozódik fel a szervezetben, melyektől igencsak nehéz később megszabadulni.

Salaktalanítás/méregtelenítés: mivel a narancsbőr nemcsak a zsír helyi felhalmozódása és a nyirokpangás miatt jön létre, hanem a magas salakanyag-tartalom is közrejátszhat kialakulásában, sokat segíthetnek a különböző méregtelenítő kúrák.

A cellulitisszel nem kell feltétlenül együtt élnünk, nem kell beletörődnünk, igenis változtathatunk rajta, és megelőzhetjük, hogy kialakuljon. Ehhez mindössze némi időre, odafigyelésre és kitartásra van szükség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?