Kultúra

63 ezer euróval több a kiemelt magyar fesztiválokra

A nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatására létrehozott, évi 8 milliós keretösszeggel gazdálkodó Kisebbségi Kulturális Alap testületei eddig több, mint 800 pályázatot értékeltek ki az első fordulóban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 14. 13:00

Rigó Konrád
Rigó Konrád - Somogyi Tibor felvétele

A Duna Menti Tavasz 36 100 euróra, a Tompa Mihály szavalóverseny 31 670 euróra pályázott, és az öttagú tanács megítélte a kért összeget. A Jókai Napoknak megítélt 45 000 euró az igényelt összeg 90%-a, ami a tavalyi támogatásnál 18 ezer euróval magasabb. A néptáncosok is örülhetnek. Mindkét országos seregszemléjük a felnőtt csoportok Néptánc-antológiája és a gyerek fesztiválja, az Eszterlánc, is jelentős támogatásban részesült. Az előbbit 40 ezer euróból, az utóbbit 45 ezer euróból szervezik meg az idén. 

„Szlovákia számára a kisebbségek kultúrája ugyanannyira fontos, mint a többségi nemzet kultúrája. Ezt jól igazolja, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap az első törvény által garantált kisebbségi intézmény, jelentős költségvetéssel, amelyről maguk a kisebbségek képviselői autonóm módon rendelkeznek” – mondta Rigó Konrád kulturális államtitkár. 

A művészeti tanács sok más pályázatnál is a teljes igényelt összeget ítélte meg, ám voltak olyan pályázatok, amelyek nem részesültek támogatásban. Molnár Norbert, az alap igazgatója szerint az intézmény demokratikus döntéshozatali mechanizmus alapján működik. A kisebbségi képviselők által választott szakértői tanács tagjai közösen határozzák meg a testület prioritásait, értékelik a projekteket, döntenek a támogatásról.

Az eddig elbírált pályázatok között már majdnem 2,5 millió eurót osztottak szét. Ez a részösszeg több mint a fele a tavalyi év teljes keretösszegének. A KKA még 5,5 millió eurót fog a kisebbségi kultúrára fordítani ebben az évben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.