21 év után újranyit a Szlovák Nemzeti Galéria épülete

SNG

Befejeződött a Szlovák Nemzeti Galéria felújítása, az épületet vasárnap nyitják meg a nyilvánosság számára. Ezen a napon új kiállítássokkal, egész napos programmal várják a felnőtteket és a gyerekeket. A belterek ugyan nincsenek még teljesen berendezve, de a galéria vezetése fontosnak tartja, hogy a maratoni rekonstrukció eredményét már karácsony előtt bemutathassa a nyilvánosságnak.

Több mint két évtizeddel ezelőtt vált nyilvánvalóvá, hogy a Szlovák Nemzeti Galéria épülete teljes felújítást igényel: az intézmény akkori igazgatója, Katarína Bajcurová balesetveszélyes állapota miatt kénytelen volt lezárni az épületkomplexum egy részét. A Vladimír Dedeček által, a hatvanas években tervezett ikonikus áthidaló tartószerkezet sorsát sokan vitatták, már a kilencvenes években teljesen le akarták dönteni. Az intézmény a kétezres évek elején részben az Esterházy-palotába költözött át. Helyszűke miatt azonban teljes részlegeket – köztük a régi művészetet bemutató állandó kiállítást – kénytelenek voltak átmeneti időre bezárni. Az épület felújítása azonban csak közel 15 év után, 2016 januárjában kezdődött meg. A terveket Martin Kusý és Pavol Paňák készítették, az átépítési munkálatok idén október 26-án fejeződtek be. A két építész kollégáikkal egyetemben összesen 17 éven át dolgozott a projekt előkészítésén és kivitelezésén.

A galéria vezetősége úgy döntött, nem várja meg, míg elkészül a belterek teljes berendezése, egyelőre az állandó kiállítások sem nyílnak meg. „A Szlovák Nemzeti Galéria nagy része 21 éven át zárva volt, és most, hogy végre átvehettük a felújított épületet, szeretnénk ezt a nyilvánossággal is megosztani” – mondta a tervezett vasárnapi nyitás kapcsán Alexandra Kusá, a galéria igazgatója. A galéria teljes épületét fokozatosan bocsátják a látogatók rendelkezésére az elkövetkező időszakban.

Az ünnepek előtt a galéria december 21-ig várja a látogatókat. Januártól a nyitvatartás még nem lesz teljes, de lehetőség nyílik az épületek és kiállítások egyéni megtekintésére, ahova előzetesen lehet majd bejelentkezni. Az Esterházy-palota, mely a felújítás ideje alatt a Szlovák Nemzeti Galéria egyetlen olyan épülete volt, amely nyitva állt a nyilvánosság előtt, a héten bezárt, és legközelebb januárban nyílik meg, az új épülettel együtt. Az új évben a terv szerint fokozatosan nyílnak majd meg az állandó kiállítások az új épületben, de lesz moziterem, modern könyvtár, kávézó és könyvesbolt is. A felújítás során azt az elvet követték, hogy a galéria ne csak a vizuális művészetek prezentálását szolgáló intézmény legyen, hanem hogy a város sokrétű időtöltést nyújtó, lüktető kulturális-művelődési központjává váljon.

Vasárnap tehát a Szlovák Nemzeti Galéria régi címén (Rázus rakpart 2) várják a látogatókat ingyenes, egész napos programmal. Az új épület első kiállítása a Prológus: A realitás 12 színe címmel nyílik. A tárlaton régi, modern és kortárs műveket is láthat a közönség: a kurátorok különböző korszakokban készült alkotások közötti meglepő kapcsolatokra szeretnének rámutatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?