Újraindul a kongresszusi mandátumért 2024-ben Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Újraindul a 2024-es amerikai kongresszusi választáson Nancy Pelosi korábbi demokrata házelnök, az Egyesült Államok jelenlegi törvényhozásának egyik legidősebb tagja.

Pelosi, aki márciusban betöltötte a 83. életévét, pénteken a San Franciscó-i választási körzetében politikai aktivisták előtt döntését azzal indokolta, a „városunknak minden korábbinál inkább szüksége van ránk, hogy San Francisco értékeit és kilábalását előmozdíthassuk”.

Az amerikai nagyváros az elmúlt hónapokban súlyos közbiztonsági problémákkal és ebből eredő gazdasági nehézségekkel  szembesült.

Pelosi 35 éve képviseli a kaliforniai nagyváros körzetét a washingtoni törvényhozásban, ahol először 2007-ben választották képviselőházi elnökké, majd 2019-től idén januárig szintén ellátta a házelnöki feladatokat.

A 83 éves politikus újraindulási szándékát akkor jelentette be, amikor az amerikai politikában és közéletben éles vita bontakozott ki a törvényhozás tagjainak életkoráról, alkalmasságáról.

A vitát kiélezte, hogy augusztus végén egy sajtótájékoztatón mondat közben hagyta abba a beszédet a 81 éves Mitch McConnell republikánus szenátor, és láthatóan zavartan hosszabb ideig csak hallgatott. A szenátusi republikánusokat vezető politikussal júliusban hasonló eset már előfordult.

Aggályok merültek fel egy demokrata szenátorral, a 90 éves Dianne Feinsteinnel összefüggésben is, aki a jelenlegi kongresszus korelnöke, és aki egy súlyos betegség miatt hónapokon keresztül nem tudta ellátni feladatát.

A 2024-es elnökválasztási kampányban is téma az életkor, ugyanis az idén ősszel 81 éves Joe Biden elnök újraindulásával kapcsolatban a különböző közvéleménykutatások életkorát mutatják legfőbb aggálynak. A héten jelent meg a CNN felmérése, amely szerint az amerikaiak 73 százaléka súlyos aggodalmat fogalmazott meg az elnök fizikai és mentális állapotáról, 76 százalék pedig nem gondolja, hogy Joe Biden még egy négy éves elnöki ciklust ki tudna tölteni.

A republikánusok egyik legfiatalabb elnökjelölt-aspiránsa, az 51 éves Nikki Haley a héten megismételte javaslatát, hogy az idősebb, közhivatalt vállaló politikusok esetében végezzenek el „mentális kompetencia-tesztet”. A korábbi dél-karolinai kormányzó, és volt ENSZ-nagykövet egy televízióinterjúban az amerikai szenátust az Egyesült Államok „legkiváltságosabb idősotthonának" nevezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?