Külföld

Trumpnak nem sikerült betiltatnia a róla szóló könyvet

Washington | Trump a beiktatásakor olyan volt, mint egy dúvad, a pityergő Melanián verte el a port, a berendezés és a hálószoba kulcsa miatt veszekedett.
MTI

2018. január 5. 08:14

Trump
TASR/AP-felvétel

Donald Trump amerikai elnöknek nem sikerült elérnie az elnökségéről szóló, volt főtanácsadója, Steve Bannon közreműködésével készült könyv betiltását. 

Miután a New York Magazine szerdán részleteket közölt a könyvből, Donald Trump pedig nyilatkozatban kárhoztatta volt stratégiai főtanácsadóját, Steve Bannont, az elnök ügyvédje levélben fordult a könyvet összeállító Michael Wolff íróhoz és a kiadóhoz, kérve a könyv forgalmazásának letiltását. Charles Harder ügyvéd nem járt sikerrel, sőt a Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyvet a tervezettnél is előbb dobják piacra, már mától kapható lesz a boltokban. 

Az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek a könyv „bombaként robbanónak” ítélt állításaiból. Köztük arról, hogy Bannon szerint Donald Trump legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tartott találkozói az elnökválasztási kampány idején árulással értek fel, hazafiatlan cselekedetnek minősülnek. Bannon, aki Trump kampányának egyik irányítója, majd augusztusig az elnök főtanácsadója volt a Fehér Házban, azt állítja, hogy Trump egyáltalán nem számított a győzelemre, de teljesen megittasodott tőle. 

Trump nem élvezte a beiktatási ünnepséget. Dühös volt, hogy a legismertebb sztárok visszautasították a részvételt, háborgott a kormányzati vendégház berendezésén, és láthatóan veszekedett a feleségével, aki a könnyeivel küszködött. Haragvó volt és dühös, állandóan hadonászott, a szemöldökét összevonta, az ajkát harapdálta – írta a könyvben Bannon tájékoztatása nyomán Wolff.


 Az elnököt kezdetben – a könyv állítása szerint – megrémisztette a Fehér Ház. Kulcsot kért a hálószobájához, miközben a titkosszolgálat kitartott amellett, hogy ez – biztonsági okokból – nem lehetséges. Bannon szerint Trump leánya, Ivanka abban reménykedik, hogy ő lesz az Egyesült Államok első női elnöke. 

A könyv szerint Donald Trump csodálja Rupert Murdoch médiacézárt, és szinte naponta beszél vele telefonon. 

Steve Bannonnal ezzel szemben csaknem minden befolyásos támogatója megszakította a kapcsolatot. Egyik nagy anyagi támogatója, a republikánus ügyeknek adakozó, Trump kampányát is segítő milliárdos Mercer család közleményben tudatta, hogy hónapok óta nem beszélnek Bannonnal és a jövőben nem támogatják. Az egész Mercer család közleményben határolódott el a Trump elnököt érintő állításoktól. Rebekah Mercer, aki kisebbségi tulajdonos a Breitbart News című lapban – amelynek vezetője Steve Bannon – a The Washington Post című lapnak adott rövid nyilatkozatában leszögezte: támogatom Trump elnököt és azt a programot, amelynek alapján megválasztották.

Trumpot újságírók megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Steve Bannon a botrány kirobbanása után, miután az elnök azt mondta róla, hogy „elment az esze”, egy rádióműsorban így fogalmazott: nagyszerű embernek tartja Donald Trumpot. Trump erre azt válaszolta: „Nem is tudom... nagyszerű embernek nevezett, nyilvánvalóan nagyon gyorsan változtatja a véleményét”.
 

Steve Bannon
Steve Bannon
Önnek ajánljuk
RegioJet

Marad a káosz a RegioJet vonalán

fuvarossztrájk

Újra blokád alá kerültek a határátkelők

168 millió euró a nyomtatott sajtóban

Egyre több hamis eurót foglalnak le

koronavírus

Koronavírus – Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

Daniel Lipšic

Lipšic: A váltóhamisítási ügyben a végéhez közelít a bizonyítási eljárás

ildi

Kínából jelentik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.