Külföld

Trump nem hajlandó kompromisszumra az amerikai-mexikói határfal ügyében

Washington | Az amerikai elnök a Fehér Házból Camp Davidbe indulva beszélt erről újságíróknak.
MTI

2019. január 6. 19:56

TASR/AP-felvétel

„Fel kell építenünk a falat, ez országunk biztonságáról szól” - fogalmazott.

Megismételte, hogy szükségállapotot is elrendelhet a déli határ mentén, akár napokon belül. Ugyanakkor megismételte: elfogadhatónak tart  acélból készülő falat is.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke azt mondta: az acélból készülő határfal lehetőséget kínálna a demokratáknak arra, hogy ne szegjék meg ígéretüket és megszavazhassák a szükséges költségvetést anélkül, hogy elfogadnák konkrét fal építését. A demokraták mindeddig elutasították ezt a lehetőséget. „Mi 5,6 milliárd dollárt kérünk. Ők nulla dollárt ajánlanak” - fogalmazott.
Mike Pence alelnök folytatta az egyeztetéseket a kongresszus demokrata párti és republikánus vezető politikusaival a kormányzati leállás feloldásáról. Nancy Pelosi házelnök szombaton azt nyilatkozta: a Demokrata Párt olyan költségvetési tervet terjeszt elő, amely lehetővé tenné az adóhivatal és a pénzügyminisztérium működésének megindítását. „Ez szükséges, hogy az amerikai állampolgárok időben megkaphassák az adó-visszatérítésüket” - jelentette ki Pelosi.
A  Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közös felmérése szerint az amerikaiak 50 százaléka Trumpot okolja az elhúzódó konfliktusért,  32 százalékuk szerint a demokraták felelősek ezért. 

Az amerikai kormányzat december 22-én állt le részlegesen: egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek nem dolgoznak, alkalmazottaikat szabadságra küldték, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. A képviselőház ugyanis csak olyan költségvetést szavazott meg, amely nem tartalmazta az amerikai-mexikói határon építendő falhoz az elnök által kért 5,6 milliárd dollárt. A költségvetési tervezetet a szenátus már nem is tárgyalta meg, mert az elnök vétót helyezett kilátásba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyerekek ezrei élnek "szivárványos családban"

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 32.

D4/R7: pert indít a kivitelező az állam ellen

Vizes vb - Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Hárman sérültek meg egy balesetben Rozsnyón

Anya és lánya szenvedett balesetet egy luxusautóban, az R2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?