Külföld

Több mint nyolcezer földrengést észleltek tavaly Chilében

Santiago | Több mint nyolcezer földrengést jegyeztek fel 2017-ben Chilében, de egyik földmozgás sem okozott nagyobb erejű földrengést.
MTI

2018. január 4. 20:03

- TASR/AP illusztrációs felvétel

A Chilei Egyetem Nemzeti Szeizmológiai Központja csütörtökön közölte, hogy a földmozgások száma tavaly elérte a 8094-et, 26 százalékkal volt több az előző évinél. 

Közülük 352 volt érzékelhető, míg 7742 volt kevesebb mint hármas erősségű.

Chile a csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földrengések, ez a világ leginkább földrengésveszélyes övezete. 1960-ban itt történt a földtörténet legerősebb, a Richter-skála szerint 9,5-es földrengése.

Sergio Barrientos, a szeizmológiai központ igazgatója a földrengések számának megugrását azzal magyarázta, hogy műszerparkjuk ma már a legtávolabbi és legapróbb földmozgásokat is képes észlelni.

"Chile azon országok egyike, ahol a legaktívabb a szeizmikus tevékenység, ez a statisztika az egyre robusztusabb megfigyelő hálózatunk eredménye" - hangoztatta.

Az elmúlt években a legnagyobb földrengés a Richter-skála szerint 8,8 erősségű volt, amely 2010-ben a dél-amerikai ország középső részét sújtotta, szökőárat is előidézve, a természeti katasztrófa több mint 500 ember életét követelte.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?