Külföld

Tízezrek tiltakoztak Németországban az uniós szerzői jogi reform ellen

München | Több tízezer ember vonult az utcákra szerte Németországban szombaton, hogy "megmentsék az internetet" az uniós szerzői jogi reformtól.
MTI

2019. március 23. 18:27

- TASR-felvétel

A legtöbben, mintegy negyvenezren Münchenben vonultak utcára. Kölnben 10 ezer ember tiltakozott. Hamburgban hatezer, Hannoverben körülbelül 3200 ember hallatta a hangját. Ezen kívül "internetvédő" felvonulás volt Berlinben, Stuttgartban, Magdeburgban, Rostockban, Lipcsében és más városokban is.

A tiltakozók szerint a tervezett szerzői jogi változtatások, amelyekről kedden szavaz az Európai Parlament, korlátozzák az önkifejezés szabadságát azáltal, hogy a tartalommegosztó szolgáltatóknak feltöltési szűrést kell majd alkalmazniuk, megakadályozandó, hogy jogellenesen szerzői jog által védett tartalmat lehessen megosztani az interneten. Az új szabály a reform bírálói szerint cenzúrához fog vezetni, mert az automatikus szűrő az idézeteket és a paródiákat is ki fogja szűrni, amelyek megosztása nem jogsértő.

A tervezett szabályozás ellenzői szerint az automatikus feltöltési szűrő telepítése ráadásul a kisebb cégeknek jelentős anyagi terhet jelent, amelyet sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Németországban különösen nagy az ellenállás az új uniós szerzői jogi szabályokkal szemben. Csütörtökön szolidaritása jeléül a német nyelvű Wikipedia leállította oldalát, holott az új szerzői jogi szabályok az internetes enciklopédiának mentességet adnak.

Az uniós jogalkotók szerint viszont muszáj korszerűsíteni a jelenlegi szerzői jogi szabályokat, melyek jelenleg nem nyújtanak kellő védelmet az alkotók jogainak internetes megsértésével szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

GALÉRIA: Kim Dzsong Un megérkezett Vlagyivosztokba, és nagyon boldog

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?