Sunak: „büszke vagyok arra, hogy a kilépésre szavaztam”

Rishi Sunak

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint helyes döntés volt Nagy-Britannia részéről a távozás az Európai Unióból (Brexit). Sunak a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette azt is: büszke arra, hogy annak idején a Brexitet támogatta.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson országos átlagban a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Rishi Sunak miniszterelnököt a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni félórájában a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) frakcióvezetője, Ian Blackford arról kérdezte: Sunak mikor látja be, hogy a Brexit a brit gazdaság válságának egyik jelentős, hosszú távú okozója.

Válaszában a konzervatív párti brit kormányfő úgy fogalmazott: büszke arra, hogy támogatta a brit kilépést az EU-ból, mivel a Brexit tette lehetővé, hogy Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonja saját határait.

Ezt a kijelentést az ellenzéki frakciók hangos nevetéssel fogadták, mivel a brit statisztikai hivatal (ONS) éppen e héten tette közzé, hogy a júniussal zárult egy évben meghaladta a félmillió főt – és ezzel rekordra emelkedett – a Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás.

A kormányfő azonban úgy folytatta, hogy a kilépéssel lehetővé vált Nagy-Britannia számára a Brexit kínálta gazdasági előnyök kihasználása is, köztük a dereguláció és az önálló kétoldalú kereskedelmi szerződések megkötése világszerte. Sunak szerint mindez a brit gazdaság növekedésének hajtóereje lesz.

Hozzátette: Nagy-Britanniában kezdődött el a világon a leghamarabb a koronavírus-járvány elleni oltási kampány, és ezt is „a Brexittel elnyert szabadság” tette lehetővé.

Reagálásában Blackford emlékeztette a brit kormányfőt arra, hogy a legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov legutóbbi országos felmérésében a válaszadók 56 százaléka – az átlagon belül a skótok 71 százaléka – nevezte hibás döntésnek a Brexitet, és ez rekord a népszavazás óta eltelt időszakban.

Az SNP frakcióvezetője megkérdezte, hogy mindezek ismeretében a brit kormány lehetővé teszi-e a függetlenné válást Skócia számára, annak érdekében, hogy Skócia önállóan visszaléphessen az Európai Unióba.

Válaszában Sunak csak annyit mondott, hogy ő tiszteli a demokráciát, és éppen ezért tiszteletben tartja az EU-tagságról rendezett népszavazás eredményét is.

A skót függetlenségről nyolc éve már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A skót függetlenségi népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról hat éve tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután az EU-népszavazáson a skótok 62 százaléka arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta rendszeresen hangoztatja azt a véleményét, hogy a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.

A brit kormány azonban mereven elzárkózik az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának engedélyezésétől, és a brit legfelsőbb bíróság minapi végzésében kimondta, hogy a skót parlament London beleegyezése nélkül, önállóan nem alkothatja meg az újbóli referendumhoz szükséges törvényeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!