Külföld

Spanyolország, Portugália és Franciaország is befogad 50-50 migránst a Földközi-tengeren veszteglő hajókról

Madrid/Róma | Spanyolország, Portugália és Franciaország is befogad 50-50 migránst abból a mintegy 450-ből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében - közölte a spanyol kormány vasárnap.
MTI

2018. július 16. 08:02

- TASR/AP-felvétel

A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe.

A spanyol kormányzati közlemény méltatta, hogy Madrid, Párizs és Lisszabon szolidaritást vállalnak, és kiveszik a részüket a Földközi-tengeren zajló migrációs hullám és humanitárius válság európai megoldásában. 

Korábban Németország és Málta is jelezte, hogy befogadnak 50-50 embert.

Giuseppe Conte olasz kormányfő e bejelentésekre reagálva üdvözölte azt a szolidaritást, melyet - szavai szerint - Róma mindig is kért Európától, és ami az Európai Tanács legutóbbi brüsszeli ülését követően "valósággá kezd válni".

"Folytassuk ezt az utat, az emberi jogok tiszteletben tartásával" - mondta Conte.

Contéhoz közeli források azt közölték, hogy az olasz kormányfő később engedélyezte a nők és gyerekek partra szállítását, eddig mintegy 30 embert fogadott Olaszország a két hajóról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?