Októberben öt hónapja először nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban

euro penz

Októberben a várakozásokat meghaladó mértékben és öt hónapja az első alkalommal nőtt az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján. Az októberi kiskereskedelmi forgalom növekedésén belül az élelmiszerek forgalma csökkent, az egyéb cikkeké növekedett.

A Destatis előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással októberben reálértéken (árkiigazítással) 1,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a várt 0,4 százalékos növekedés helyett. Szeptemberben még 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi bázison. Októberben így öt hónapja az első alkalommal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban havi bázison. Árkiigazítás nélkül, nominálisan a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal nőtt októberben az előző havihoz képest.

Az októberi kiskereskedelmi forgalom árkiigazítással még 0,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, nominálisan azonban 2,6 százalékkal haladta azt meg. A Destatis megjegyzi, hogy az árkiigazított és a nominális forgalom közötti nagy eltérés az emelkedő árszínvonalat tükrözi.

Gazdasági szakértők az árkiigazított kiskereskedelmi forgalom 2,0 százalékos elmaradását várták a 2022 októberitől a szeptemberi 4,3 százalékos éves elmaradás után.

A kiskereskedelmi forgalom összesített növekedésén belül az élelmiszer-forgalom csökkent, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma nőtt, valamint emelkedett az internetes rendelések és a házhoz szállítások forgalma is.

Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma reálértéken 1,3 százalékkal, nominálisan pedig 1,2 százalékkal csökkent 2023 októberében az előző hónaphoz képest. A 2022. decemberi mélyponthoz képest a naptári és szezonálisan kiigazított reálértéken 2,4 százalékkal magasabb volt az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom. Az előző év azonos hónapjához, 2022 októberéhez képest a reálértékesítés 1,6 százalékkal csökkent, míg a nominális forgalom 4,0 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi ágazatban a reálértékesítés 2023 októberében 1,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 0,6 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest. Az online és csomagküldő kiskereskedelemben a reálforgalom 2023 októberében szintén 2,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, ami azt jelenti, hogy a forgalom 1,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022 októberében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?