Októberben a vártnál nagyobb lett Németország külkereskedelmi többlete

euró pénz

Októberben az import exportot meghaladó mértékű havi csökkenése miatt a vártnál nagyobb, négy hónapja a legmagasabb többletet mutatott Németország áruforgalmi mérlege a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált előzetes jelentése alapján.

Októberben a német export 0,2 százalékkal, az import pedig 1,2 százalékkal csökkent a szeptemberihez képest. Éves összevetésben az export 8,1 százalékkal, az import pedig 16,3 százalékkal csökkent.

A piacok az export 1,1 százalékos havi növekedését várták októberre  a szeptemberi 2,5 százalékos csökkenés után. Az egy évvel korábbival összevetve pedig 0,8 százalékkal magasabb exportot vártak októberre a szeptemberi 1,9 százalékos éves elmaradás után.

Októberben szezonális és naptári kiigazítással összesen 126,4 milliárd euró volt Németország áruexportja és 108,6 milliárd euró volt az import. Az októberi külkereskedelmi mérleg így 17,8 milliárd euró, június óta a legnagyobb többlettel zárt, magasabbal a várt 17,1 milliárd eurónál és magasabbal a szeptemberi 16,7 milliárd eurónál is. Egy évvel korábban, 2022 októberében 7,8 milliárd euró volt a német külkereskedelmi többlet.

Naptári és szezonálisan kiigazítással 67,9 milliárd euró értékben exportált Németország októberben az Európai Unió (EU) tagállamaiba, és 56,9 milliárd euró értékben importált onnan. A szeptemberihez képest az export az uniós országokba 2,7 százalékkal, az onnan származó import pedig 2,8 százalékkal csökkent.

Az euróövezeti német export októberben 47,8 milliárd euró volt 1,9 százalékos havi csökkenéssel, az import pedig 38,0 milliárd euró, szintén 1,9 százalékkal esett vissza.

Az euróövezeten kívüli uniós országokba az export havi 4,4 százalékkal csökkent 20,1 milliárd euróra, az import pedig 4,6 százalékkal csökken 18,9 milliárd euróra.

Az Európai Unión kívülre 58,5 milliárd eurót tett ki az export és 51,8 milliárd eurót az import. Az export szeptemberhez képest 2,9 százalékkal, az import pedig 0,8 százalékkal nőtt.

Németország legnagyobb exportpiaca októberben is az Egyesült Államok volt 13,5 milliárd euróval, 5,7 százalékos növekedéssel a szeptemberihez képest. Kínába a kivitel 1,5 százalékkal 7,9 milliárd euróra, az Egyesült Királyságba 5,6 százalékkal 6,6 milliárd euróra emelkedett.

Németország legnagyobb importforrása Kína 12,7 milliárd euróval, ami azonban 2,4 százalékkal marad el a szeptemberitől. Az Egyesült Államokból a behozatal 2,2 százalékkal 7,9 milliárd euróra nőtt. Az Egyesült Királyságból a szeptemberihez képest 15,1 százalékkal 2,7 milliárd euróra csökkent a német import októberben.

Az Oroszországi Föderációba az export októberben az előző havihoz képest 5,0 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 40,5 százalékkal 0,6 milliárd euróra csökkent. A német import Oroszországból októberben a szeptemberihez képest 6,6 százalékkal 0,2 milliárd euróra emelkedett, az egy évvel korábbitól viszont 88,5 százalékkal maradt el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?