Külföld

Nyilvános fórumot tartott a hongkongi kormányzó, tüntetők vették körbe a stadiont

Hongkong | Első ízben tartott nyilvános lakossági fórumot csütörtökön Hongkong kormányzója nyílt párbeszédként meghirdetve az eseményt, amelytől az indulatok csillapodását remélte, ám csak heves bírálatokat kapott, ráadásul a demokráciapárti tüntetők vaskorlátokkal eltorlaszolták a fórumnak helyet adó stadion környékén az utcákat.
MTI

2019. szeptember 26. 18:45

Nyilvános fórumot tartott a hongkongi kormányzó, tüntetők vették körbe a stadiont
- The New York Times

A rendőrség kék zászlóval figyelmeztette a tüntetőket, hogy ha nem oszlanak fel, könnygázzal támadnak rájuk – ahogy ez lenni szokott az immár bő három hónapja tartó hongkongi demonstrációkon.

A fórumra 20 ezren jelentkeztek, közülük véletlenszerűen sorsolták ki a végül részt vevő 150 lakost, ő közülük pedig ugyancsak sorsolással döntötték el, hogy ki legyen az a 30, aki felszólalhat 3 percen keresztül.

A rohamrendőrség biztosította a környéket, a résztvevőket pedig fémdetektorokkal is ellenőrizte, nehogy tiltott eszközöket – esernyőt, gázálarcot, sisakot - vigyenek a csarnokba.

Lam nyitófelszólalásában reményének adott hangot, hogy a kétórás rendezvény nyitány a megbékélés felé.

"Tekintet nélkül bárki véleményére, hiszek abban, hogy mindannyiunk közös célja Hongkong javát nézni" – mondta, hozzátéve, hogy a nép hangját fontolóra veszik majd a kormányzat politikájának kialakításában.

A fórumon Carrie Lam kormányzónak egyebek közt a tüntetőkkel szembeni rendőri túlkapásokat vetették a szemére, tovább, hogy nem vonható felelősségre a kormányzat.

A kormányzó kedden azt mondta, nem huny szemet a rendőrség túlkapásai felett, de továbbra sem hajlandó eleget tenni a tüntetők azon követelésének, hogy állítsanak fel független bizottságot a túlkapások kivizsgálására.

A kint megszólított tüntetők szerint a fórum értelmetlen, hiszen a kormányzó jól ismeri a tüntetők követeléseit. A rendezvény pusztán politikai műsor, melynek célja a csitítás a hét végére tervezett tömegfelvonulások előtt, amelyek ráadásul szinte közvetlenül az október elsejei kínai nemzeti ünnep elé esnek, márpedig a tüntetések Kína ellenes jelleget is öltöttek egy idő után.

A lassan négy hónapja tartó tüntetéshullámot eredetileg egy törvénytervezet váltotta ki, amelynek értelmében bűnügyi eljárás esetén Hongkong gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Bár Lam szeptember visszavonta a tervezetet, már nem tudta csillapítani a kedélyeket. A tiltakozók további követeléseik teljesítéséért demonstrálnak, egyebek mellett demokratikus választások kiírásáért, valamint a tüntetés miatt őrizetbe vettek esetében a "lázadás" vádjának ejtéséért.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogyan Peking egyre növeli befolyását a városban, és egyúttal csorbítja lakóinak szabadságjogait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Suhajda Szilárd K2-mászása érvényes, már az Everestre készül – oxigénpalack nélkül

Szlovákia legyőzte Azerbajdzsánt, de nem jutott ki az Eb-re

Frissítve

Nem Bugár Béla lesz a Híd listavezetője, hanem Érsek Árpád

18+

VIDEÓ: Felgyújtotta magát egy férfi Pozsony központjában

Turnéra készül a Mötley Crüe

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!