Külföld

MSZP-választmány: tisztességtelen volt Orbán Viktor

Budapest | Az MSZP választmánya egyetért Gyurcsány Ferenc pártelnökkel abban, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök tisztességtelenül járt el, amikor a bűnözéssel kapcsolatos etnikai összefüggéseket emlegetett - mondta Simon Gábor választmányi elnök szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI

2009. február 14. 19:50

"Lehet, hogy azt gondolja Orbán Viktor, hogy ez népszerű, lehet, hogy ez szavazatot hoz, de hozzá kell tenni, hogy tisztességtelenséggel nem szabad támogatást szerezni" - fogalmazott a kormánypárti politikus a választmány soron kívüli, a miniszterelnök részvételével tartott zárt ülése után. Simon Gábor szerint a magyarországi cigányság helyzete, az ebből fakadó feszültségek, gondok nem lehetnek a politikai zsákmányszerzés alapjai.
    Sem a közbiztonság ügyét, sem társadalmi feszültségeket nem szabad pártérdekek szolgálatában állítani - fűzte hozzá.
    Simon Gábor azt mondta, az MSZP választmányának álláspontja szerint Magyarországon származásra, élethelyzetre tekintet nélkül mindenkinek joga van a közbiztonságra.
    Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta, cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. Az ellenzéki pártelnök szerint súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik.
    Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: sosem használja a cigánybűnözés szót, "de cigány bűnözők azért vannak". "Cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak" - válaszolta.
    Szerinte a kormány az elkövetők származására, "leginkább cigány származására, bőrszínére" hivatkozva bűnözőket menteget, ahelyett hogy a kézre kerítésükről intézkedne és az áldozatok oldalára állna. Ma a kormány a származásra való tekintet nélkül mindannyiunkat megillető védelmet nem tudja biztosítani, ezért romokban a hever a közbiztonság - fogalmazott.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?