Külföld

Megkezdődött a nagypénteki keresztút Rómában

Róma | Megkezdődött a Ferenc pápa vezette hagyományos nagypénteki keresztút este a római Colosseumnál. A helyszínre érkező katolikus egyházfőt Virginia Raggi római polgármester köszöntötte.
MTI

2018. március 31. 08:28

- SITA/AP-felvétel

A via crucis, azaz a keresztút évszázadokra visszatekintő hagyománya során Jézus szenvedéstörténetének 14 állomását elevenítik fel a katolikusok. A 81 éves Ferenc pápa maga nem vesz részt a menetben, hanem egy emelvényről figyeli a csaknem kétórás eseményt, amelynek során többen veszik majd magukra a keresztet, köztük egy szíriai menekültcsalád és olasz középiskolások is.

 "Tekints a megfeszített Krisztusra: belőle fakad a reményünk az örök életre" - írta péntek este a pápa a Twitteren. Az egyházfő a keresztút végén várhatóan megáldja majd az egybegyűlteket.

A nagypénteki ájtatosságot mintegy tízezer rendőr biztosítja, mert egyes jelentések szerint Róma szélsőséges iszlamisták célkeresztjébe került. A belvárost már egy nappal korábban biztonsági övezetté nyilvánították, ahonnan kitiltották a teherautókat, a zarándokokat pedig fémkeresővel vizsgálják át. Ennek ellenére a város szívében található Via del Corsóra sikerült pénteken behajtania egy teherautónak, melynek vezetője egyszerűen nem tudott a tilalomról.

A keresztutat megelőzően Jézus szenvedését és kereszthalálát felidéző liturgiát tartottak a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa vezetésével. Ferenc pápa Szent Péter oltára előtt hasalva kezdett neki az imádságnak, majd megcsókolta a megfeszített Krisztus keresztjét.

A nagyhéten és húsvétkor a kereszténység Krisztus kereszthalálára emlékezik, és Jézus feltámadását ünnepli. Ferenc pápa vasárnap maga mutatja majd be a húsvéti misét a Szent Péter-székesegyházban, majd ezt követően elmondja Urbi et Orbi vagyis a városnak és a világnak szóló áldását a Szent Péter téren.
 

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Jó bevételi forrás a turizmus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?