Külföld

Megbuktatnák Theresa Mayt pártjának kemény brexit hívei

London | Theresa May miniszterelnök elmozdításának módjáról tárgyalt a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas brexit-párti csoportja.
MTI

2018. szeptember 12. 10:18

Theresa May (TASR/AP-felvétel)

A BBC értesülése szerint a megbeszélésen a European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a Konzervatív Párt frakcióján belül létrejött erőteljesen EU-szkeptikus kampánycsoport mintegy 50 tagja arról tanácskozott, hogy miként lehetne a legjobban megjátszani a vezetőváltás folyamatára kidolgozott szabályrendszert.

Az ERG az általa túlzottnak tartott kompromisszumok miatt rendkívül elégedetlen May kormányának brexit-stratégiájával, és már korábbi, egybehangzó brit sajtóértesülések is arról szóltak, hogy a frakción belül terjed egy levél a vezetőváltási folyamat elindításáról.

A Konzervatív Párt szabályai szerint ehhez a frakció legalább 15 százalékának csatlakozása szükséges. Ez azt jelenti, hogy minimum 48 képviselőnek kellene aláírását adnia egy ilyen kezdeményezéshez, és akkor szavazhatna róla a párt.
   
A BBC beszámolója szerint az értekezleten olyan kijelentések hangzottak el, hogy Theresa May tevékenysége katasztrofális, és mindenki tisztában van vele, hogy a miniszterelnöknek távoznia kell.

A brit sajtó egyöntetű véleménye szerint Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas brexit-tábor frontembere táplálja a legerőteljesebb miniszterelnöki ambíciókat. Kérdés azonban, hogy a sokak által rendkívül megosztónak tartott Johnson - aki rendszeresen, éles hangvételű cikkekben támadja saját egykori kormányának brexit-stratégiáját - az alsóházi frakció egészében megszerezhetné-e az utódláshoz szükséges többséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Tízmillió eurót különítenek el a kezdő pedagógusok fizetésének emelésére

Kiska aláírta a módosított himnusztörvényt

Könnyíteni kellett a nagyon rossz állapotú Vág-híd terhelésén

Részeg kocsisokat füleltek le Hetényen

Frissítve

Kigyulladt a pozsonyi POLUS melleti épület (VIDEÓ+GALÉRIA)

Az ellenzék szégyenteljesnek nevezte az alkotmánybíró-választás eredményét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?