Külföld

Magyar katonákat ért támadások Afganisztánban

Budapest | Tűzharcba keveredtek magyar katonák szombat délelőtt Afganisztánban, Kilagaj térségében, Baglán tartományban.
MTI

2012. december 15. 16:38

 

A magyarok közül senki sem sérült meg. A magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisory Team - MAT) 21 tagja és az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) két százada került konfliktusba; a MAT csoportja légi támogatást kért és kapott. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a 2006 októberétől Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadásokról:
 
    2006. július - Tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.
    2007. február 3. - A Magyar Honvédség (MH) Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) egyik egysége útvonal-felderítő járőrfeladatot hajtott végre, amikor Puli-Humritól tíz kilométerre északra rádió-távirányítással működésbe hozott robbanóeszköz robbant a csoport közelében. Senki nem sérült meg.
    2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte a magyar katonák Puli-Humriból Bagram városába tartó gépjárműoszlopát; a tűzharcban senki nem sérült meg.
    2008. október 27. - Puli-Humriban egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön. A támadásban két amerikai katona meghalt.
    2009. május 9. - Puli-Humritól északra rátámadtak a magyar misszió járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.
    2009. szeptember 19. - Támadás érte a Baglán tartományban állomásozó PRT egyik járőrcsoportját, senki nem sérült meg.
    2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Baglán tartományban: két katona megsérült, egyikük súlyosan, a másik könnyebben.
    2010. augusztus 23. - Baglán tartományban meghalt egy magyar törzsőrmesternő, amikor támadás érte a magyar konvojt. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült. Az életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították, szeptember 7-én meghalt.
    2010. október 25. - Baglán tartományban egy öngyilkos merénylő megtámadta a magyar tartományi újjáépítési csoport egyik konvoját. A férfi az öt járműből álló sor harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet, amely az ő autóját teljesen szétroncsolta, de a magyar menetoszlopban senki sem sérült meg.
    2012. február 24. - Az amerikai Korán-égetők elleni tüntetők megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort Baglán tartományban. A tüntetést az afgán hatóságok oszlatták fel, a magyar katonáknak nem kellett közbeavatkozniuk. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
klus

Kettős állampolgárság: semmi változás?

koronavírus bevásárlás
Frissítve

Matovič további engedményeket jelentett be

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

Komárom

Újra iskolapadban az Eötvös sulisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.