Külföld

Magyar katonákat ért támadások Afganisztánban

Budapest | Tűzharcba keveredtek magyar katonák szombat délelőtt Afganisztánban, Kilagaj térségében, Baglán tartományban.
MTI

2012. december 15. 16:38

 

A magyarok közül senki sem sérült meg. A magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisory Team - MAT) 21 tagja és az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) két százada került konfliktusba; a MAT csoportja légi támogatást kért és kapott. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a 2006 októberétől Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadásokról:
 
    2006. július - Tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.
    2007. február 3. - A Magyar Honvédség (MH) Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) egyik egysége útvonal-felderítő járőrfeladatot hajtott végre, amikor Puli-Humritól tíz kilométerre északra rádió-távirányítással működésbe hozott robbanóeszköz robbant a csoport közelében. Senki nem sérült meg.
    2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte a magyar katonák Puli-Humriból Bagram városába tartó gépjárműoszlopát; a tűzharcban senki nem sérült meg.
    2008. október 27. - Puli-Humriban egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön. A támadásban két amerikai katona meghalt.
    2009. május 9. - Puli-Humritól északra rátámadtak a magyar misszió járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.
    2009. szeptember 19. - Támadás érte a Baglán tartományban állomásozó PRT egyik járőrcsoportját, senki nem sérült meg.
    2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Baglán tartományban: két katona megsérült, egyikük súlyosan, a másik könnyebben.
    2010. augusztus 23. - Baglán tartományban meghalt egy magyar törzsőrmesternő, amikor támadás érte a magyar konvojt. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült. Az életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították, szeptember 7-én meghalt.
    2010. október 25. - Baglán tartományban egy öngyilkos merénylő megtámadta a magyar tartományi újjáépítési csoport egyik konvoját. A férfi az öt járműből álló sor harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet, amely az ő autóját teljesen szétroncsolta, de a magyar menetoszlopban senki sem sérült meg.
    2012. február 24. - Az amerikai Korán-égetők elleni tüntetők megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort Baglán tartományban. A tüntetést az afgán hatóságok oszlatták fel, a magyar katonáknak nem kellett közbeavatkozniuk. 
Önnek ajánljuk

Nagyítóval keresik a jó szakmunkásokat

Négy óra leforgása alatt 42 sofőrt büntettek meg a D1-esen

Prešov–Sporting kézilabdameccs a tévében

Cibulková bejelentette visszavonulását

Frissítve

A Híd közös jelöltlistát ajánlott Druckernek, ő visszautasította

Feladták az első ligát a gútai kézisek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!