Lengyelországban a fő kormánytömörülés 21 mandátumot, a fő ellenzéki párt 20 mandátumot szerzett

Lengyelországban a fő kormánytömörülés 21 mandátumot, a fő ellenzéki párt 20 mandátumot szerzett

Lengyelországban a kormány vezető ereje, a Polgári Koalíció (KO) 21 mandátumot, a Jog és Igazságosság (PiS) fő ellenzéki párt pedig 20 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választások hétfő reggel ismertetett végeredményei szerint.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) által közzétett, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredmények szerint a KO a szavazatok 37,06 százalékát nyerte el, a PiS listájára a választópolgárok 36,16 százaléka szavazott.

A harmadik helyen befutó, ellenzéki Konföderáció 6 helyre számíthat 12,08 százalékos támogatottsággal. A KO kormánykoalíciós partnerei lemaradtak a győztes pártok mögött: a Harmadik Út (TD), amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll, 6,91 százalékos támogatottsággal 3 mandátumra tesz szert. A Baloldal a voksok 6,3 százalékát nyerte el, ami 3 képviselői helyet eredményez a pártnak.

A részvételi arány 40,65 százalékos volt. Ez kevesebb, mint 2019-ben, amikor az EP-választáson a választópolgárok 45,68 százaléka adta le voksát.

A KO és a PSL az Európai Néppárt tagja. A lengyel Baloldal politikusai a szociáldemokrata csoporthoz, valamint a zöldek EP-frakciójához tartoznak. A Lengyelország 2050 egyetlen képviselője, Róza Thun eddig az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció tagja volt, de őt nem választották újra.

A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek tagja. A Könfederáció eddig nem volt jelen az EP-ben.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a lengyel közszolgálati rádiónak hétfő reggel elmondta: a választási eredmény kedvező a KO cselekvési lehetőségei szempontjából. „Nemcsak a KO nyert Lengyelországban, hanem az egész EU-ban az Európai Néppárt győzött” – mutatott rá.

Marcin Palade lengyel politológus hétfőn az X-en közzétette az EP-választási eredményeken alapuló, de a lengyel parlamentre alkalmazott mandátummegosztást. Eszerint a PiS 197, a KO 186 mandátumra tenne szert a 460 fős parlamenti alsóházban, ha most lengyel parlamenti választásokat rendeznének. A PiS-nek és a Konföderációnak együttesen 240 képviselője lenne egy parlamenti választáson.

Joachim Brudzinski volt belügyminiszter, a PiS újraválasztott EP-képviselője ebben az összefüggésben az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban elmondta: Donald Tusk kormányfő „az állítólagos (EP-választási) sikerével elveszítette koalíciója többségét a lengyel parlamentben”.

Magdalena Biejat, a Baloldal társelnöke, a szenátus alelnöke a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban úgy ítélte meg: a baloldal számára „komoly viták és komoly döntések ideje jött el”, elsősorban meg kell mutatnia, miben különbözik a KO-t vezető Polgári Platform párttól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?