Lemondott az LMP elnöke

Budapest |

<p>Távozik a pártpolitikából&nbsp;Schiffer&nbsp;András, az LMP alapítója, vezetője. Döntését hétfő este közölte hivatalosan a párt elnökségével - ezt a politikus az Indexnek adott interjúban jelentette be, amely éjfél után jelent meg a hírportálon.</p>

Az interjúban a politikus közölte: a társelnöki posztról június 1-jével, a parlamenti mandátumról augusztus 31-gyel mond le, majd ügyvédként dolgozik tovább. Párttagságát viszont megtartja.

Schiffer András szerint ez a parlamenti ciklus nagyon élesen megmutatta, ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni.

"Az látszik, hogy egy ilyen szellemi erőtérnek a megépítését a napi daráló és a választási ciklus kényszerei egyszerűen akadályozzák" - jelentette ki. 

Hozzátette: 2018-19-ben nem akar indulni egyik választáson sem. "Brüsszelbe soha nem akartam kimenni, önkormányzati választáson meg soha nem is jelöltettem magam" - fogalmazott a politikus. 

Kijelentette ugyanakkor, hogy az LMP körüli szellemi erőtér felépítésén is dolgozni szeretne a jövőben. Közéleti szerepvállalását várhatóan egy alapítványon keresztül képzeli el.

Schiffer András szerint szomorú valóság az, hogy a környező országokban nemcsak a rendszerkritikus, hanem egyáltalán a társadalmi mozgalmak - szakszervezetek vagy akár egyházi mozgalmak - jóval erősebb lábazatokon állnak. "Ebben az országban egy nyüves általános sztrájk nem volt a rendszerváltozás óta" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy részt venne-e valamilyen pártmédia-építésben, azt válaszolta: jogilag egy párthoz kötődő médiában nem lát sok fantáziát. "De amikor szellemi erőtérről beszélek, beleértem azt is, hogy legyen meg az a média is (...), amelyek egyébként egy rendszerkritikus párt gondolkodásra nyitottak. Az elmúlt egy évben azért kellett verekedni, hogy a mi álláspontunkat magáért mérje meg a nyilvánosság".

"Akit érdekel a politika valamelyest, az láthatta, hogy amit egy párt megtehet, azt az LMP megtette. De van, amit már nem tud egy párt megtenni. És én azt látom, nekem ebben van feladatom. Azt már sikerült átvinnünk, hogy az LMP mit utasít el az elmúlt huszonöt évből. Amit nem sikerült, hogy mire mond igent a következő huszonöt évre. És ez az, aminek a feltételeit pártpolitikával, parlamenti keretek közt nem biztos, hogy meg lehet teremteni. Ezen szeretnék tehát a jövőben változtatni" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva sikernek nevezte, hogy "megtörték azt a vastörvényt", miszerint nincs új pártnak helye a magyar politikában. Hozzátette, hogy számos kérdés egyáltalán nem vagy sokkal kisebb hatásfokkal került volna be a főáramú közbeszédbe az LMP nélkül. 

Schiffer András kiemelte, hogy sem az LMP pártalapítványában nem kíván tevékenykedni, és a megüresedő alkotmánybírósági hely sem érdekli. Mint mondta, "végig azt képviseltem az elmúlt években, hogy elfogadhatatlan, ha egy párt vezetéséből és főleg a parlamentből vagy az EP-ből akarnak valakit behekkelni akár saját párttársai, akár az ellenfelei az alkotmánybíróságba. Mindenben szeretném tartani magam ahhoz, amit törvényhozóként kezdeményeztem, tehát teljesen kizárt" - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor döntötte el, hogy visszavonul, elmondta: "inkább háttérbe húzódást mondanék. Nem volt egyetlen ilyen pillanat. Érzékeltem már 2014-ben is, sőt, már előtte is, mivel jár, hogy ez a szellemi erőtér nincs készen. (...) Van egy egyszerű és objektív oka, miért most: ciklusfelezőn vagyunk. Amikor friss mandátuma van az embernek, nem illik visszaadni. Viszont ha egy párt legismertebb arca már a kampányhoz közeledve jelentené be, hogy köszöni szépen, de nem kéri, az meg már egy merénylet lenne a párt ellen. Úgyhogy márciusban kezdtem el, kezdhettem el a hátra lépést komolyan átgondolni, és mostanra futott ez ki".

Azzal kapcsolatban, ha valódi veszélyét látja, hogy az LMP akár a Fidesszel, akár a mostani baloldallal szövetséget akar kötni a jövőben, közbeavatkozik-e, közölte: kizártnak tartja, hogy ilyet tegyen az LMP. "De ha a sors úgy hozza, nyilván sarkalatos kérdésekben fenntartom magamnak a jogot, hogy a véleményemet elmondjam".

Az interjúban arról is megkérdezték a politikust, mennyi pénztől esik el, azzal, hogy lemond. Közölte, hogy társelnökként nem vettek fel pénzt, sőt az elmúlt hat évben "gyakorlatilag egyetlen fillér költségtérítést nem vettem fel, a taxit, vidékre, ha vonattal mentem, a vonatjegyet, saját zsebből fizettem". Közölte, hogy a képviselői fizetéssel sincsen kristálytisztán tisztában, mivel nem használ bankkártyát, hanem bankfiókban veszi fel a pénzt, amely "olyan 850 ezer forint szokott lenni". Hozzátette: ügyvédként valamivel jobban keresett 2010-ben, anyagilag "nincs kétségbe esve", hogy visszamegy ügyvédnek. 

Az MTI kedd hajnalban kereste telefonon Schiffer Andrást, de nem tudta elérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?