Lemondott Novák Katalin magyar államfő

novak katalin k

Bejelentette távozását Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin, miután kiderült, a tavalyi pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatója bűntársának, a molesztálásokat eltussolni próbáló egykori igazgatóhelyettesnek.

Novák Katalin azután jelentette be lemondását az M1 rendkívüli adásában szombat délután, hogy az elnöki kegyelem körül kialakult botrányra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében nem kaphat elnöki kegyelmet, aki kiskorú ellen követ el bűncselekményt.

A magyar államfő azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántott.

Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet

– tette hozzá.

Novák Katalin szerint a döntés nem személyes okokból volt nehéz, hanem azért, mert esküt tett. „Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre” – mondta.

Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet

– közölte.

A magyar államfő beszédében megköszönte a magas színvonalú munkát, az elhivatottságot, megköszönte családjának a hátteret, férjének, hogy segített megmutatni, egy férfi ugyanúgy tudja támogatni társát, ahogy egy nő.

A leköszönő köztársasági elnök úgy látja, kellenek a nők a közéletbe is, mert hite szerint akkor idővel méltányosabb, és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. „Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam” – zárta Novák Katalin.

Hogyan bontakozott ki a botrány?

A felcsúti Puskás Akadémiánál többször felbukkanó igazgatóhelyettes ellen 2021-ben született jogerős ítélet, 3 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott, ebből egy év öt hónapot ült börtönben. K. Endre kedden annyit közölt csupán, nem ő írt Novák Katalinnak, hogy adjon elnöki kegyelmet. Az érintett bűnsegédje volt a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatójának, V. Jánosnak. V. János 2006 és 2014 között legalább tíz rábízott fiatalt zaklatott. Egyébként Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter ellenjegyezte a köztársasági elnök kegyelmi határozatát, azaz a Fidesz politikusa is sáros az ügyben.

Hogy ki lesz Novák Katalin utódja, arról az Országgyűlés fog döntést hozni, a jelöltséghez a képviselők egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Az új államfőt a leköszönő köztársasági elnök megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani, a parlament kétharmados többségének szavazatára van szükség hozzá.

Az új köztársasági elnök megválasztásáig a tisztséget ideiglenesen az Országgyűlés elnöke tölti be, aki jelenleg Kövér László. Az ő posztjára visszatéréséig valamelyik helyettese kerül majd.

(Telex, Index, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?