Külföld

Lelassítja a világgazdaság növekedését is

ÖSSZEFOGLALÓWashington. Senki sem hitte volna, hogy ez megtörténik. Szombat reggel végül is életbe lépnek az automatikus, fűnyíróelv szerint működő költségcsökkentések, amelyekről 2011 nyarán állapodott meg a Fehér Ház és a képviselőház republikánus többsége.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. március 4. 18:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Washington. Senki sem hitte volna, hogy ez megtörténik. Szombat reggel végül is életbe lépnek az automatikus, fűnyíróelv szerint működő költségcsökkentések, amelyekről 2011 nyarán állapodott meg a Fehér Ház és a képviselőház republikánus többsége. Akkor a republikánusok azzal a feltétellel mentek bele ugyanis az amerikai adósságplafon megemelésébe, hogy garanciát kaptak: ha egy bizonyos határidőig nem lesz megegyezés a költségvetés csökkentéséről, akkor automatikus megszorítások lépnek életbe. Januárban még sikerült kitolni a határidőt.

Barack Obama elnök pénteken, éjfél után öt perccel még tett egy utolsó elkeseredett kísérletet, de a demokraták és a republikánusok sokadik megbeszélése is teljes kudarcba fulladt. Késő este így a Fehér Ház bejelentette: Obama elnök aláírásával hatályba lépett a drasztikus, 85 milliárd dolláros automatikus költségvetés-csökkentés.

Közgazdászok szerint a jelenlegi költségvetési évre vonatkozó csökkentés beláthatatlan károkat okozhat az amerikai gazdaságnak. Az amúgy is lassú amerikai gazdasági növekedés minden bizonnyal tovább fékeződik. Becslések szerint a költségvetési tételek visszafogása csaknem 800 ezer állás megszűnésével jár majd, és szeptember 30-ig várhatóan 0,5 százalékkal fogja vissza az amerikai gazdaság növekedésének ütemét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy a megszorítás lelassítja a világgazdaság növekedését is.

Az elnök a költségvetési hiányt a megszorítások mellett a leggazdagabb amerikaiaknak és az egyes cégeknek nyújtott adókedvezmények eltörlésével szerette volna csökkenteni, a republikánusok viszont nem akartak új adókat. Obama a republikánusokat hibáztatja a kudarc miatt, a republikánusok viszont Obamát, aki „mindig másban keresi a hibát”.

A költségvetési tételek 85 milliárdos csökkentésének végrehajtása szombaton kezdődött. A megszorítások terhét több mint felerészben a Pentagonnak kell viselnie, a tételek fennmaradó része a többi tárca és közintézmény között oszlik meg. Chuck Hagel, az új védelmi miniszter máris kijelentette: a büdzsécsökkentés veszélybe sodorhatja az amerikai hadsereg képességeit feladatainak végrehajtására. A republikánus miniszter olyan fájdalmas lépésről beszélt, amely „főként a civil alkalmazottakat és családjaikat érintheti”.

William Murray, az IMF szóvivője korábban közölte: a valutaalap kénytelen lesz felülvizsgálni az USA-ra vonatkozó növekedési előrejelzését.

Az NBC és a The Wall Street Journal felmérése szerint az amerikaiak 53 százaléka támogatta a tervezett vagy az annál nagyobb mértékű költségvetési megtakarításokat. (MTI, ú)

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?