Külföld

Klaus tanácsadója: Havel koncepciója a korporatív fasizmus irányába mutatott

Prága | Petr Hájek, Václav Klaus cseh köztársasági elnök legfőbb politikai tanácsadója szerint az egy éve elhunyt Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró a hazugság és a gyűlölet eszköze volt, s politikai koncepciója a fasiszta állam irányába mutatott.
MTI

2012. december 15. 18:14

 "Václav Havel - tudatosan vagy tudatlanul, de mindenképpen aktívan - a hazugság és a gyűlölet eszköze volt... politikai koncepciója nyíltan a fasiszta korporatív állam, az úgynevezett polgári társadalom irányába mutatott" - írja Hájek a Halál bársonyban (Smrt v sametu) című, napokban megjelent új könyvében.

    Hájek a ČT24 közszolgálati hírtelevíziónak szombaton adott interjújában ugyanakkor tagadta, hogy könyvével Havelt akarta volna dehonesztálni. Azt állította: mindössze olyan elemzésről van szó, amely ellensúlyozni kívánja a Havel halála alkalmával megjelenő, a volt politikust tömjénező írásokat.

    Szerinte Havel politikai koncepciója jól kiolvasható a hetvenes években írt szövegeiből, egyebek között a Gustáv Husák korabeli kommunista csehszlovák államfőnek írt nyílt leveléből, illetve a Kiszolgáltatottak hatalma című esszéjéből. Ezek az írások állítólag azt bizonyítják, hogy az akkori disszidens drámaíró nem a demokratikus társadalmi berendezkedés irányába kívánt elmozdulni, hanem egy olyan állam felé, mint amilyet Benito Mussolini épített ki Olaszországban, s amelyet fasisztának neveztek el.

    "Ha egy társadalom nem a politikai pártok elvén alapul, nem demokratikus" - szögezte le Hájek az interjúban.

    A polgári társadalmat - véli Hájek - egyrészt különféle korporációk alkotják, amelyek vezetőit senki sem választja, másrészt pedig "olyan intézmények, mint például a média, amelynek hatalmas részesedése van a hatalomban, miközben nincs demokratikus legitimációja".

    Havel ellentéteként Hájek Václav Klaust emeli ki, aki szerinte egyértelműen a politikai pártok versengésének a híve. Mindezek fényében Havel és Klaus a kilencvenes években kezdődött állandó politikai harca teljesen érthető - magyarázta álláspontját a tanácsadó. Leszögezte: a pártok és vezetőik mindig meg vannak mérettetve a politikai versenyben, s ez megkülönbözteti őket a Havel által előnyben részesített civil szervezetektől és vezetőiktől.

    Petr Hájek legújabb könyve, hasonlóan a korábbiakhoz, ismét nagy figyelmet keltett Csehországban, s az értékelések nagyon megoszlanak. Václav Klaus államfő szerint a könyv érdekes, szinte kötelező olvasmánnyá kellene tenni.

    "Bár sok mindenben nem értek egyet a szerzővel, Petr Hájek könyvét figyelemre méltónak tartom, szinte kötelező olvasmánynak minden olyan ember számára, aki érdeklődik a világ iránt" - jelentette ki Havel a héten egy újságírói kérdésre válaszolva.

    A német Die Welt a könyvről közölt recenziójában ugyanakkor Hájeket Klaus "udvari bolondjának" nevezte, ami része "a fura cseh politikai folklórnak".

  

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Elkezdődött a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások bírósági meghallgatása

A világítás alapszabályai

Kalavská lemond a miniszteri posztról

Kényeztető wellness a téli hónapokban

Egymillió euróval segíti Eperjest a pénzügyminisztérium

GALÉRIA: Így néz ki az eperjesi panelház belülről a tragédia után

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.