Külföld

Klaus tanácsadója: Havel koncepciója a korporatív fasizmus irányába mutatott

Prága | Petr Hájek, Václav Klaus cseh köztársasági elnök legfőbb politikai tanácsadója szerint az egy éve elhunyt Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró a hazugság és a gyűlölet eszköze volt, s politikai koncepciója a fasiszta állam irányába mutatott.
MTI

2012. december 15. 18:14

 "Václav Havel - tudatosan vagy tudatlanul, de mindenképpen aktívan - a hazugság és a gyűlölet eszköze volt... politikai koncepciója nyíltan a fasiszta korporatív állam, az úgynevezett polgári társadalom irányába mutatott" - írja Hájek a Halál bársonyban (Smrt v sametu) című, napokban megjelent új könyvében.

    Hájek a ČT24 közszolgálati hírtelevíziónak szombaton adott interjújában ugyanakkor tagadta, hogy könyvével Havelt akarta volna dehonesztálni. Azt állította: mindössze olyan elemzésről van szó, amely ellensúlyozni kívánja a Havel halála alkalmával megjelenő, a volt politikust tömjénező írásokat.

    Szerinte Havel politikai koncepciója jól kiolvasható a hetvenes években írt szövegeiből, egyebek között a Gustáv Husák korabeli kommunista csehszlovák államfőnek írt nyílt leveléből, illetve a Kiszolgáltatottak hatalma című esszéjéből. Ezek az írások állítólag azt bizonyítják, hogy az akkori disszidens drámaíró nem a demokratikus társadalmi berendezkedés irányába kívánt elmozdulni, hanem egy olyan állam felé, mint amilyet Benito Mussolini épített ki Olaszországban, s amelyet fasisztának neveztek el.

    "Ha egy társadalom nem a politikai pártok elvén alapul, nem demokratikus" - szögezte le Hájek az interjúban.

    A polgári társadalmat - véli Hájek - egyrészt különféle korporációk alkotják, amelyek vezetőit senki sem választja, másrészt pedig "olyan intézmények, mint például a média, amelynek hatalmas részesedése van a hatalomban, miközben nincs demokratikus legitimációja".

    Havel ellentéteként Hájek Václav Klaust emeli ki, aki szerinte egyértelműen a politikai pártok versengésének a híve. Mindezek fényében Havel és Klaus a kilencvenes években kezdődött állandó politikai harca teljesen érthető - magyarázta álláspontját a tanácsadó. Leszögezte: a pártok és vezetőik mindig meg vannak mérettetve a politikai versenyben, s ez megkülönbözteti őket a Havel által előnyben részesített civil szervezetektől és vezetőiktől.

    Petr Hájek legújabb könyve, hasonlóan a korábbiakhoz, ismét nagy figyelmet keltett Csehországban, s az értékelések nagyon megoszlanak. Václav Klaus államfő szerint a könyv érdekes, szinte kötelező olvasmánnyá kellene tenni.

    "Bár sok mindenben nem értek egyet a szerzővel, Petr Hájek könyvét figyelemre méltónak tartom, szinte kötelező olvasmánynak minden olyan ember számára, aki érdeklődik a világ iránt" - jelentette ki Havel a héten egy újságírói kérdésre válaszolva.

    A német Die Welt a könyvről közölt recenziójában ugyanakkor Hájeket Klaus "udvari bolondjának" nevezte, ami része "a fura cseh politikai folklórnak".

  

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!