Külföld

Húsvétra biztosan lesz új pápa

Róma. Csak találgatni lehet a pápaválasztó konklávé hosszát. Karol Wojtylát 8 szavazási körrel 3 nap alatt, Joseph Ratzingert 4 szavazással 2 nap alatt választották pápává. De húsvétra már lesz új egyházfő – mondta az olasz sajtónak Jose Saraiva Martins bíboros, a Szentté Avatási Kongregáció nyugalmazott prefektusa.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. március 4. 18:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Eközben máris megkezdődött a pápaválasztó „kampány”, erre utal, hogy egy sajátos művészekből álló csoport olyan hamis választási „álplakátokat” helyezett el Róma utcáin, amelyeken az egyik leggyakrabban említett utódjelölt, a ghánai Peter Turkson látható. A plakát a hivatalos olasz választási kampány stílusát tükrözi, és Turkson fotója alatt egy beikszelt pápai jelkép látható.

A szöveg arra szólítja fel az új egyházfő megválasztására hivatott konklávét, hogy Peter Kodwo Appiah Turksont válassza a lemondott XVI. Benedek utódául. A ZeroZeroKappaKappa csoport nem először jelentkezett hasonló akcióval. A közelmúltban például nagy port kavart azzal, hogy Róma utcáin hamis közlekedési táblákat helyezett el, és azokon állítólagos könnygázveszélyre figyelmeztetett.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a világ távoli részeiből érkező bíborosok csak e hét folyamán érkeznek meg a Vatikánba. Már 144 bíboros tartózkodik Rómában, köztük 80 évnél fiatalabb pápaválasztók és idősebb, nem pápaválasztó bíborosok is. A pápaválasztó és nem pápaválasztó bíborosok ma délelőtt és délután is egyeztetnek a vatikáni szinódusi teremben, s egyebek között a konklávé időpontjáról is döntenek.

De mivel a pápaválasztó bíborosoknak még csak a fele van Rómában, ezért ma nem is várható a konklávé időpontjának bejelentése, talán csak a szerdai kongregációk után – hűtötte le a túlzott várakozásokat Lombardi.

A kongregációk ideje alatt a bíborosok szabadon mozoghatnak Rómában. A Vatikán körüli utcákban a hívők üdvözlik őket, a bíborosok a sajtónak is nyilatkozhatnak, ha akarnak. A konklávé előtt egy nappal költöznek be a Vatikánba, és attól kezdve a pápa megválasztásáig nem hagyhatják el a pápai állam területét, a külvilágtól teljes elszigeteltségben lesznek, titoktartási kötelezettséggel. Lombardi hozzátette, amíg a konklávé időpontját nem jelentik be, a pápaválasztás helyszíne, a Sixtus-kápolna is látogatható lesz.

Az Il Messaggero szombaton arról írt, nem biztos, hogy a gazdasági válság miatt a Vatikán ki tudja fizetni dolgozóinak a pápaválasztáskor szokásos közel ezereurós jutalmat. Négyezer dolgozója után ez a pápai államnak 4 millió eurójába kerülne. (MTI, ú)

Önnek ajánljuk

Elmaradnak a budapesti fizetések a prágaiaktól és a pozsonyiaktól

Pert nyert az állam a Pentával szemben

Az EL soha nem érhet véget

Forróság lesz a hétvégén

Hatvanegy ember lett rosszul a hőség miatt csütörtökön

Tragikus baleset: leesett a tetőről és szörnyethalt egy férfi Nagymihályban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?