Külföld

Hongkongi tüntetők egy csoportja behatolt a helyi törvényhozás épületébe

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók egy csoportja hétfőn este behatolt a hongkongi törvényhozásba, és megszállta az épületet, amelynek ablakait korábban betörték és felfeszítették a fém védőrácsokat.
MTI

2019. július 1. 17:11

- TASR/AP-felvétel

A rendőrség hírügynökségek szerint meghátrált az aktivisták elől, hogy elkerülje a további konfrontációt. A rendőrség a nap folyamán órákon át paprikaspray-vel igyekezett visszaszorítani a Peking-kritikus tüntetőket. Az épületbe behatolt tiltakozók számát több százra becsülik.

A hongkongi televízió felvételein sisakot, védőszemüveget, illetve maszkot viselő tüntetőket lehetett látni, ahogy áthaladnak a biztonsági kapukon és megpróbálnak áttörni a fémajtókon, hogy még mélyebbre hatolhassanak az épület belsejébe.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint a tüntetők kitűzték a brit gyarmati uralom alatt használt zászlót is a törvényhozás épületén.

Az aktivisták az arcuk eltakarásával próbálták biztosítani azt, hogy felismerhetetlenek maradhassanak a biztonsági kamerák felvételein. A tüntetők amellett, hogy összetörték a kamerákat, leszaggatták a hongkongi kormányzati tisztségviselőket ábrázoló festményeket az épületben. A tüntetők sok helyen a kínai vezetés irányába kihívó falfirkákat is elhelyeztek a falakon.

A hongkongi vezetés az erőszakos megmozdulások azonnali végét követelte. A kormányzat hangsúlyozta, hogy már leállították a munkát a kiadatási törvényt módosító javaslaton, amely így automatikusan megszűnik jövő év júliusában.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. 

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

Időközben tízezrek vonultak az utcákra a minden évben július 1-jén megrendezett demokráciapárti meneten. Hongkong 1997. július 1-jén került vissza Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Volzová: Sokáig haboztam, hogy egyáltalán utazzak-e Szlovákiába

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?