Giorgia Meloni kormányfő felkereste az árvíz sújtotta térségeket Olaszországban

meloni k

Emilia-Romagna tartomány Forli, Faenza és Ravenna városaiban is személyesen mérte fel az árvízhelyzetet vasárnap Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Meloni a sár és törmelékek borította utcákon a helyi lakosokkal is beszélt. Köszönetet mondott a kárenyhítésen fáradhatatlanul dolgozó önkénteseknek.

A kormányfő a hirosimai G7-es csúcstalálkozót egy nappal a vége előtt elhagyva a legtöbb kárt elszenvedő Forli, Faenza és Ravenna városokat kereste fel, utóbbiban a prefektúrán egyeztetett a legsürgősebb intézkedésekről. A miniszterelnököt Stefano Bonaccini tartományi elnök kísérte.

Giorgia Meloni úgy nyilatkozott aztán: nagyon összetett a helyzet, több sürgős feladatot kell ellátni. Elsők között említette a földcsuszamlásoktól sújtott területek biztonságossá tételét. Azt mondta, nehéz felbecsülni a károkat, de jelentős értékről van szó. A katasztrófa sújtotta övezet anyagi támogatása első részletéről a keddi kormányülésen határoznak közlése szerint. A miniszterelnök úgy vélte, nem a gazdasági helyreállítási alap forrásait használják fel erre.

Meloni kijelentette: büszkeséggel töltötte el az egymást segítő emberek, a sarat lapátoló fiatalok látványa. A tragédia lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk, Olaszország képes az újraindulásra – mondta a kormányfő.

A katasztrófavédelem egyenlőre hétfő délután egy óráig meghosszabbította a legmagasabb szintű, vörös színű riasztást, de már csak Emilia-Romagna néhány térségében. Az áradások 42, önkormányzattal bíró helység területét érintették, háromszáz utat tettek járhatatlanná. A tűzoltók beavatkozására négyezer esetben volt szükség, gépjárművekkel, illetve vízi eszközökkel.

Az olasz vasutak bejelentése szerint a régióban továbbra sem sikerült teljesen helyreállítani a vonatforgalmat.

Jelenleg 26 ezerre teszik azoknak a számát, akik még nem tudtak visszatérni otthonukba, ezen belül majdnem 20 ezer a számuk Ravenna területén. Rokonoknál, sportlétesítményekben, szállodákban helyezték el őket.

Továbbra is teljes a készültség Ravennában és térségében a folyók tetőzése miatt. Az oktatási intézmények hétfőn is zárva tartanak.

A prefektus óva intette a lakosságot és a máshonnan érkezőket attól, hogy megközelítsék az elárasztott területet, és arra kérte őket, hogy hagyják szabadon az utakat a mentők előtt.

Faenzában az ár elsodorta a temető egy részét. Cervia területén a medréből kilépett Savia-folyó több mint nyolcszáz hektáron elárasztotta az ország egyik legismertebb sótelepét, amely a Vatikánt is ellátja.

A Coldiretti termelői szervezet adatai szerint még kétszázötvenezer tenyészállat vár mentésre, az elpusztított gyümölcsösök újratelepítéséhez legalább négy év kell, és negyvenötezerre teszik az árvízben tönkrement méhkaptárok számát.

Az esőfelhők Emilia-Romagnából az északkeleti Piemont felé vonultakj tovább, és hétfőn az ország középső és déli részét is elérik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?