ENSZ: mindkét fél követett el emberiesség elleni bűncselekményeket a gázai konfliktusban

izraeli-palesztin konfliktus

Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet, valamint más palesztin fegyveres csoportok is követtek el háborús bűnöket a tavaly október óta zajló gázai fegyveres konfliktus korai szakaszában egy szerdán közzétett ENSZ-vizsgálat eredményei szerint.

A megállapítások az ENSZ e célra létrehozott vizsgálóbizottságának (COI) két különálló jelentéséből származnak, ezek a gázai háború decemberig tartó szakaszában elkövetett bűnöket foglalják össze; egyikük a Hamász tavaly október 7-én Izrael elleni végrehajtott terrortámadásaira, a másik jelentés pedig a zsidó állam katonai válaszlépéseire összpontosító vizsgálatok eredményeit taglalja.

Meirav Eilon Sahar, Izrael genfi ENSZ-nagykövete elutasította az izraeli hadsereg ténykedésére vonatkozó megállapításokat. A Hamász egyelőre nem reagált a vádakra a terhére rótt bűncselekményekkel kapcsolatban.

Az áldozatokkal és tanúkkal készített interjúkon, beadványok százain, műholdképeken, orvosi jelentéseken és ellenőrzött nyílt forrásból származó információkon alapuló jelentések szerint mindkét fél súlyos bűnöket követett el, gyilkosságok mellett számos áldozatot kínzásnak vetettek alá, sokakat emberi méltóságukban megaláztak és egyéb kegyetlen bánásmódban részesítettek.

Az Izrael elleni terrortámadásokról szóló 59 oldalas jelentés megállapításai között a bizottság négy olyan esetet igazolt, amikor a Hamász fegyveresei tömeggyilkosságokat követtek el izraeli óvóhelyeken, ami a szakértői bizottság szerint arra utal, hogy a támadók „állandó műveleti utasítások” szerint cselekedtek. A jelentésben kitértek a palesztin fegyveres csoportok által elkövetett nemi erőszakra is, ám az ezekről szóló beszámolók hitelességét a bizottság – a jelentés szerint – nem tudta ellenőrizni.

Az izraeli fegyveres erők tevékenységéről szóló 126 oldalas jelentés szerint az olyan fegyverek, mint az MK84-es irányított bombák városi területeken történő bevetése összeegyeztethetetlen a nemzetközi humanitárius joggal, „mivel nem képesek megfelelően vagy pontosan megkülönböztetni a tervezett katonai célpontokat a polgári objektumoktól”.

A jelentésben felróják azt is, hogy az izraeli erők hadviselési módszerként éhezést idéztek elő a palesztin lakosság körében, nem biztosították a gázaiak alapvető élelmiszer-, víz- és gyógyszerellátását sem, valamint megakadályozták, hogy az ott lakók túléléséhez szükséges ellátásban bárki más részt vegyen.

„A gázai civil áldozatok hatalmas száma, valamint a polgári objektumok és infrastruktúra széles körű pusztulása a maximális károkozás szándékával, a megkülönböztetés, az arányosság és a megfelelő óvintézkedések elvének figyelmen kívül hagyásával végrehajtott stratégia elkerülhetetlen eredménye volt” – áll a COI jelentésében, amely szerint ez kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény kategóriáját.

Izrael a vele szemben fennálló elfogultságra hivatkozva a kezdetektől elutasította az együttműködést a vizsgálóbizottsággal, míg a COI szerint Izrael akadályozza a munkáját, egyebek között azzal, hogy nem engedte be megfigyelőit a megszállt palesztin területekre.

Izraeli közlés szerint több mint 1200 ember halt meg, 250-et pedig túszul ejtettek a Gázai övezetből indított október 7-i támadásokban, a vérengzésekre megtorlásul indított izraeli hadműveletek pedig palesztin számítások szerint már több mint 37 ezer halálos áldozatot követeltek.

A ENSZ vizsgálóbizottságának megállapításait az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is megvitatja a jövő héten Genfben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?