Külföld

Elnökjelölti tévévita – bírálják a moderátort

Washington | Az amerikai konzervatív média értékelése szerint a moderátor részrehajlóan vezette az elnökjelöltek második televíziós vitáját, és nem egyértelmű, hogy a republikánus Mitt Romney alulmaradt a szópárbajban.
MTI

2012. október 17. 22:58

A Fox News tévécsatorna internetes oldalán megjelent egyik kommentár szerint "a döntetlenre álló vitákat a moderátor dönti el", és kedd este a Hoftsra Egyetemen így tett Candy Crawley, a CNN vezető politikai tudósítója is. A Fox emlékeztetett arra, hogy amikor Romney azt kifogásolta, hogy riválisa, Barack Obama elnök két héten át nem nevezte terrorcselekménynek a bengázi amerikai konzulátus elleni támadást, Crawley megjegyezte: "Valójában megtette ezt, uram".

    "Mondaná ezt egy kicsit hangosabban is, Candy?" - reagált Obama.
    Crawley megismételte, hogy Obama (már a támadás másnapján) terrorcselekménynek nevezte a négy amerikai halottat követelő bengázi támadást. Ugyanakkor hozzátette, hogy mintegy két hétbe tellett, amíg (a kormányzati kommunikációban) ez a verzió kerekedett felül azzal a szemben, hogy a külképviseletnél egy iszlámellenes film elleni tüntetés robbant ki, amely később elfajult.
    "Ebben igaza van" - mondta Crawley Romneynak.
    A Fox rámutatott, hogy Romney félbeszakításával a moderátor kisiklatta a republikánus politikus érvelését. Crawley később a CNN vitaelemző műsorában elismerte, hogy Romneynak "a lényeget tekintve" igaza volt, de "rossz útját választotta annak, hogy erről beszéljen".
    A Fox idézte John Kinget, a CNN kommentátorát, aki szerint az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében szeptember 12-én elmondott beszédében általános értelemben használta a "terrortámadás" kifejezést. (Az elnöki hivatal által kiadott hivatalos szöveg szerint Obama ezt mondta: "Egyetlen terrorcselekmény sem ingatja meg soha ennek a nemzetnek az eltökéltségét".) 
    Crawley elismerte, hogy Obama felszólítására avatkozott be a vitába és azt mondta, hogy Romney, aki "egy nem helytálló tényt" emelt ki, belezavarodott a líbiai témába.
    A több konzervatív politikus és elemző véleményét összegző The Daily Caller hírportál véleménye szerint Crawley Obama oldalára állt. A Politico arra hívta fel a figyelmet, hogy a moderátor az elnöknek bő három perccel több tiszta beszédidőt engedélyezett, mint kihívójának. A műsor végén az elnök órája 44 perc 4 másodpercet, Romneyé pedig 40 perc 50 másodpercet mutatott.
    A Breitbart hírportál szerint a moderátor a volt massachusettsi kormányzót 28 alkalommal szakította félbe, Obamát csak kilencszer. A The Washington Times beszámolója szerint a tudósítók számára fenntartott különteremben kitört a taps, amikor Obama a vagyona miatt támadta Romneyt.
    A Fox News egy másik kommentárja szerint a második tévévitát is Romney nyerte meg. A republikánus jelöltnek ezáltal sikerült megőriznie a lendületét, ami "nagy győzelemhez vezet majd". A tévécsatorna értékelése szerint a republikánus elnökjelölt jobb volt a gazdaság, a benzinárak és Líbia kérdésben, megjelenése pedig "elnökibb" volt, mint a "goromba" Obamáé, aki csak a bevándorlás kérdésében és riválisa 47 százalékos kijelentésével kapcsolatban szerepelt jobban (Romney korábban segélyfüggőnek nevezte az amerikai társadalom csaknem felét). A Fox elismerte, hogy Obama jól parírozott, amikor Romney azzal vádolta, hogy a bengázi támadás másnapján Las Vegasba ment kampányolni. 
    A vitasorozatot megelőzően napvilágot látott elemzések még úgy vélték: a szópárbajok kevés kivételtől eltekintve csekély szerepet játszanak a Fehér Házért folytatott küzdelem eldöntésében, azokat mindkét fél a saját szája íze szerint értékeli majd, és az eltökélt választók annak ellenére is a saját jelöltjükre fognak szavazni, ha úgy látják, az ellenfél szerepelt jobban. Romneynak az első összecsapáson tanúsított jó teljesítménye a közvélemény-kutatások szerint mégis erősen kiélezte a versenyt, amelyben október elejéig a felmérések mindig Obama oldalán mutattak ki csekély előnyt.
    Az első vitát az amerikai média és az elemzők túlnyomó többsége szerint egyértelműen Romney nyerte. A másodikban a CNN és a CBS villámfelmérése is Obamát találta jobbnak. A két jelölt még egyszer fog vitázni a november eleji választás előtt.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Orbán Viktor

Beoltották Orbán Viktort

Mianmari puccs

Mianmari puccs – Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.