Elnöki kegyelemben részesült két hálaadásnapi pulyka

Washington |

<p>Mac (Makaróni) és Cheese (Sajt) a neve annak a két, a Fehér Háznak felajánlott hálaadásnapi pulykának, amelyeknek Barack Obama elnök a hagyományoknak megfelelően megkegyelmezett szerdán.</p>

"Azért vagyok itt, hogy kihirdessem azt az elnöki intézkedésemet, amelyről meggyőződésem, hogy a legtöbbet fognak beszélni ebben a hónapban" - jelentette ki a Fehér Házi látogatóinak és az eseményről beszámoló tudósítók nevetése közepette Obama. 

"Ma olyan lépést teszek, amelyre teljes mértékben megvan a jogi felhatalmazásom - hasonló intézkedést demokrata és republikánus elnökök hoztak már előttem - és megkímélem két pulyka, Mac és Cheese életét a borzalmas és ízletes végzettől" - tette hozzá.

Ezzel arra utalt, hogy a múlt héten a kongresszust megkerülve azt a vitatott bejelentést tette, hogy rendelettel megment több millió illegális bevándorlót a kitoloncoltatástól, valamint arra, hogy a pulyka az amerikai hálaadásnapi családi vacsorák főfogása. 

A Twitteren lebonyolított szavazás alapján idén a Nemzet Pulykája címet a Mac névre keresztelt pulykakakas nyerte el, a második helyen végzett Cheese pedig a dublőrje lett. Mindkét baromfit az Ohio állambeli Oakwoodban, a Cooper Farmson nevelték fel. 

A 21 kilós Mac és a 22 kilogramm súlyú Cheese, miként tavaly Popcorn és Caramel, a Virginia állambeli Leesburg történelmi Morven Parkjában élheti tovább életét, Westmoreland Davis néhai kormányzó (1918-1922) birtokán. Az Obama által korábban megkímélt pulykákat az első amerikai elnöknek, George Washingtonnak az ugyancsak a virginiai Mount Vernonban található, skanzenként hasznosított birtokára szállították.

A szárnyasok azonban rendszerint csak rövid ideig örülhetnek az elnöki kegyelemnek, az Obama által a korábbi években "futni hagyott" szárnyasok közül már csak Caramel él. Ezeket a pulykákat ugyanis fogyasztásra, nem pedig háziállatnak tenyésztették ki. Az amerikai Nemzeti Pulykaszövetség szerint a hálaadásra feltáplált, nagy, fehér mellhúsú madarak átlagos várható élettartama 18 hét. Proteinnel táplálják őket és a belső szerveik kisebbek annál, mint amekkorák a nagyra növesztett testük életben tartásához szükségesek. 

A tepsibe kerülés sorsát 2011-ben elkerülő Peace még 16 hónapig élt a Mount Vernon-i uradalomba való szállítás után és a fajtársi között valóságos matuzsálemként hunyt el. Cobbler és Gobbler, "aki" 2012-ben menekült meg a kés alól, szintén nem él már, a leggondosabb állatorvosi felügyelet ellenére sem. Gobbler 2013. február 5-én természetes úton, a betegségbe esett Cobbler pedig eutanázia segítségével költözött át az örök baromfiudvarra. Popcorn idén júniusban szintén természetes okok miatt döglött meg.

Az első elnök, aki az asztalára felkínált pulykának a kisfia kérésére megkegyelmezett, a hagyomány szerint Abraham Lincoln volt. Nem világos, hogy ez a gyakorlat a következő évtizedekben hogyan folytatódott. Harry Truman a következő elnök, akiről sejtik, John F. Kennedy pedig az, akikről biztosan tudják, hogy kegyelmet gyakorolva nem a felajánlott pulykát süttette meg.

2012 óta nyilvános szavazással döntenek arról, hogy melyik szárnyas legyen a Nemzet Pulykája. Az elnöki család idén még két további pulykát kapott ajándékba egy pennsylvaniai farmról, amelyeknek azonban nem kegyelmeztek meg, hanem felajánlották őket egy Washington környéki, a rászorulókat támogató "élelmiszer-banknak".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?