Egyre nagyobb a gazdasági és társadalmi szakadék a világban

energiaszegenyseg k

Egyre nagyobb a szakadék a világ tehetős és szegény országai között, sok ország még mindig nem volt képes kilábalni a koronavírus-járvány következményeiből, továbbá a globális társadalmi feszültség növekvő megosztottságot okoz – derül ki az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által helyi idő szerint szerdán kiadott jelentésből.

Számos ország a járvány után ismét fejlődő pályára állt, mindazonáltal a legszegényebb országok jelentős részében egyre romlik a helyzet – áll a jelentésben.

Achim Steiner, az ügynökség vezetője kijelentette, hogy két évtized alatt a tehetős és szegényebb országok közötti távolság egyre csökkent, de most azt látni, hogy az országok ismét távolodnak egymástól, ami „egy erőteljes veszélyjelzésnek” tekinthető.

Az emberi fejlődési index (Human Development Index), amelyet a szervezet 1990 óta tesz közzé, a 2023-as évre rekordmagasságot ért el a 2020 és 2021 között mért, pandémia okozta csökkenéshez képes. Mindezek ellenére a világ összes országának felében a 2019-es index alatti szinten maradt a 2023-as adat – áll a jelentésben.

„A világban, amelyben a gazdagok és a szegények állnak szemben egymással, nagyon egyenlőtlen, sőt részben hiányos fejlődést látunk” – mondta Steiner sajtótájékoztatóján. „És, hogy ez miért számít? Nem csak azért, mert sebezhetőséget teremt, hanem mert egyre nagyobb nyomort, tartós szegénységet és növekvő egyenlőtlenséget okoz” – folytatta Steiner.

A jelentés szerint az egyenlőtlenséghez hozzájárul, hogy a gazdasági jólét kevés országban összpontosul, hiszen a globális kereskedelem csaknem 40 százalékát három, vagy még kevesebb ország bonyolítja le. A jelentésben példaként felhozták, hogy csak az Amazon, az Apple és a Microsoft tőzsdei értéke 2021-ben az ENSZ 193 tagállamának éves GDP-jének több mint 90 százalékát tette ki.

Steiner arra is rávilágított, hogy a világ nemzeteinek most össze kellene fogniuk, hogy egyesített erővel fordítsanak nagyobb figyelmet a XXI. századot sújtó olyan nagy fenyegetésekre, mint egy újabb lehetséges járvány, a digitális gazdaság, a mesterséges intelligencia, a kiberbűnözés és a klímaváltozás. Ám ehelyett a széthúzás, szembenállás és megosztottság generálta frusztráció tapasztalható. Steiner szerint mindig lesznek fegyveres konfliktusok, de erőszakkal nem oldhatók meg a világot érintő globális problémák. Továbbá felhívta a figyelmet a politikai életet és a társadalmakat megosztó populizmusra, amely szembemegy a nemzetközi együttműködés elvével.

A jelentés kitért a demokráciaparadoxon problematikájára is, hiszen annak ellenére, hogy a világ országainak 90 százaléka demokratikus, egy globális felmérés kimutatta, hogy a megkérdezett résztvevők több mint 50 százaléka inkább támogatna egy olyan vezetőt, aki akár megkockáztatná aláásni a demokrácia alapjait.

Steiner szerint arra kell választ találni, hogy „mikor vált az egyenlőtlenség olyan mértékűvé, hogy ténylegesen csorbítja a politikai együttműködési szándékot”.

A jelentés ezen felül emberek javát szolgáló intézkedéseket szorgalmaz, és felszólítja az emberiséget az új technológiák fejlesztésére, a bolygó stabilitásának helyreállítására, és a gazdasági szakadék áthidalására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?