Külföld

Egy napig utalták az összelopott pénzt, készpénzben 15 tonnát nyomna

Kijev | Az ukrán államé lett Janukovics volt elnök és környezetének összeharácsolt pénzre, összesen 1,5 milliárd dollár.
MTI

2017. április 29. 12:14

Átutalta Ukrajna költségvetésébe az ukrán állami Oscsadbank Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt elnök és környezetének zárolt számláin lévő, összesen 1,5 milliárd dollárt. Jurij Lucenko főügyész szavai szerint az utalás egy egész munkanapot vett igénybe, készpénzben, 100 dolláros bankjegyekből ez az összeg 15 tonnát nyomna. 
 
Lucenko kifejtette, hogy a költségvetésből elsikkasztott, megfogalmazása szerint az ukránoktól ellopott pénzt Janukovics és környezete állami értékpapírokba fektette. A pénzmosáshoz mintegy 100 számlát nyitottak külföldi valutában. Az értékpapírok utáni éves kamat elérte a 8 százalékot.
 
Petro Porosenko államfő a nap folyamán már korábban közölte: arra kéri a kormányt és a parlamentet, hogy az összeget főként a fegyveres erők fejlesztésére és egyéb hadikiadásokra fordítsák, beleértve egy rehabilitációs központ létrehozását a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban megsérült katonák számára. 
 
Az ukrán állami pénzügyi felügyelet tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy a volt államfő és környezete a vizsgálatok szerint csaknem 200 milliárd hrivnya, bűncselekmény útján szerzett pénzhez jutott legalizált jövedelemként. 
 
A leváltott államfővel kapcsolatba hozható jogi és természetes személyek számláin még 2014 júniusában zárolták a most visszaszolgáltatott 1,5 milliárd dollárnyi összeget. Mindezen felül az ukrán pénzügyi felügyelethez más országok hasonló szerveitől érkezett értesítések alapján egykori magas rangú ukrán tisztségviselők külföldi számláin további 107,2 millió dollárt, 15,9 millió eurót és 135 millió svájci frankot zároltak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Lettországban, Cipruson, Olaszországban, Liechtensteinben, Svájcban és Hollandiában. 
 
A 2014-es Majdan-tüntetések nyomán az ukrán parlament 2014. február 22-én több mint kétharmados többséggel menesztette hivatalából Janukovicsot, aki akkor már menekülőben volt Oroszország felé. A döntés előzményeként a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették. A történteket elítélve Janukovics parlamenti híveinek többsége is az államfő leváltására szavazott. 
 
Janukovicsot a gazdasági bűncselekmények mellett hazaárulással is meggyanúsította az ukrán főügyészség. Az erre összegyűjtött bizonyítékok között van egy 2014. március 1-jén kelt írásos nyilatkozat, amelyben az akkor már Oroszországban tartózkodó exelnök Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül kérte az Oroszországi Föderáció fegyveres erőit, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába.
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?