Budapest megbénul Hszi Csin-ping miatt

orban hszi

Budapest Erzsébet hídján már kedd óta lobognak a kínai zászlók a távol-keleti nagyhatalom első számú vezetője, Hszi Csin-ping ma kezdődő budapesti látogatása miatt. Kína elnöke Belgrádból jön Budapestre 19 óra után. Érkezése miatt délután és este légtérkorlátozást léptetnek életbe Budapest felett, a fél magyar fővárost gyakorlatilag lezárják.

Budapest rendőrfőkapitánya május 10-én 24 óráig fokozott ellenőrzést rendelt el, amely a főváros teljes területére kiterjed. Ez a fokozott ellenőrzés annak szól, hogy Hszi Csin-ping személyében a világ egyik legnagyobb hatalmú embere jön Budapestre. Terjedelmes véleménycikket közölt a Magyar Nemzet nevű kormánylapban a kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára. Írásában az 1949 óta, vagyis 75 éve tartó kínai-magyar együttműködést dicsérte. Cikke szerint a Rákosi Mátyás óta tartó „kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós.”

Orbán Viktor kormányfő egyébként évek óta keresi Kína kegyeit a befektetések érdekében a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításától a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD szegedi megjelenéséig. Ez egészen addig fajult, hogy a miniszterelnök még a a kommunizmussal szembeni fenntartásai is feladta, amelynek a jeleként a 2017-es pekingi látogatásán simán megkoszorúzta a kommunista emlékművet azon a Tienanmen téren, ahol 1989 nyarán a kínai néphadsereg vérbe fojtotta a diáktüntetéseket. Az összetűzésekben hozzávetőlegesen 1500-3000 ember halt meg. A magyar kormány kinyilvánított célja, hogy Magyarország legyen a régióba érkező kínai befektetések fő célpontja. Az Európai Unióval ellentétben sem kockázatként, sem fenyegetésként nem tekint Kínára, sőt, mára az unió leghangosabb Kína-barátja lett. A gazdasági és a kínai rendőrök közeljövőbeli érkezésével már közbiztonsági megállapodások sora mellett a kormány 2016 és 2022 között hat alkalommal akadályozott meg közös uniós állásfoglalást, többek közt a véres hongkongi beavatkozás miatt Kínát bíráló nyilatkozatot is blokkolta. Orbán az Új Selyemút összes hivatalos csúcstalálkozóján részt vett, inkább elment Pekingbe 2023 októberében, hogy végtelenül zavarba ejtő szituációban tárgyaljon Putyinnal, és nevezze ország-világ előtt különleges katonai műveletnek az ukrajnai inváziót, de a közös uniós bojkotthoz nem csatlakozott.

Hszi Csin-ping kínai elnök aktív kül- és belpolitikával globális nagyhatalommá tette Kínát, szakított elődei „szelíd” politikájával. A kommunista párt 2012-től hatalmon lévő elnök (2013 óta) Teng Hsziao-ping óta a legnagyobb hatású kínai vezető. Megjelenése a kínai bel-, gazdaság- és külpolitikában új korszakot hozott, aktivizálta a párt és az állam mindenhatóságát, összeegyeztetni igyekezett a gazdaság „kapitalista” alapjellegét a sajátos kínai szocializmus, a kommunista párt vezető, meghatározó szerepével. A külpolitikában pedig a két elnökelődje jellemző visszahúzódását a világ ügyeitől felváltotta egy némelykor agresszíven nyomuló, a kínai gazdaság hatalmas méretein alapuló, azt kihasználó stílus. Hiszi 11 éve elindította a mára a világot behálózó – politikai alapú – gazdasági, kereskedelmi, infrastrukturális hálózatot, az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezést (más néven Új Selyemút). Felgyorsította Tajvan közelítését, az anyaországgal való egyesítését, amely hozzájárult a térségben az USA-val való közvetlen katonai szembenállás kiélezéséhez.

(Npsz, 444, Tlx, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?