Külföld

Brexit: továbbra is vízum nélkül utazhatunk

Brüsszel | Jóváhagyta tegnap az Európai Parlament Igazság-ügyi és Polgárjogi Bizottsága (LIBE) azt az egyezményt, mely alapján Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását követően az unió állampolgárai vízum nélkül utazhatnak majd a szigetországba, s ugyanúgy a britek az unióba. Azt, hogyan fest majd a brexit, s mikor kerül sor rá, viszont senki nem tudja.
Demecs Péter

2019. április 4. 15:38

Londonban egyre gyakrabban tüntetnek a brexit ellen - TASR/AP-felvétel

Az Európai Parlamentben ezekben a napokban a brexit a fő téma az ülésteremben, a munkacsoportok ülésein, ám kötetlen találkozásokon is, kávézgatás közben. Mindenki készül, bár igazán senki sem tudja, mire. Azt, hogy London kilép az unióból, jelenleg ugyanolyan gyakran ragozzák, mint azt, hogy marad, vagy azt, hogy lesz brexit, csak később, de egyezménnyel, bár az is lehet, hogy egyezmény nélkül. 

A távozás feltételeit jelenleg senki sem tudja, a LIBE tegnapi döntése után legalább az nyilvánvaló, hogy brexit után a vízummentesség a 90 napnál rövidebb tartózkodásokra vonatkozna. Az egyezményt, amelybe egyébként bekerült az is, hogy Gibraltár Nagy-Britannia gyarmata, jelenleg még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. 

Gond a választással 

Camino Mortera-Martinez, az Európai Reformközpont (CER) agytröszt elemzője szerint nagyon nehéz megjósolni, mi fog történni. „Nem vagyok biztos benne, miben tud majd megállapodni Jeremy Corbyn és Theresa May. Az sem teljesen nyilvánvaló, mi lesz abban az esetben, ha London újabb halasztást kap, és sor kerül az európai parlamenti választásra. Részt vesznek a májusi voksoláson vagy sem? Április végéig el kell dönteni, mi lesz, mert ha nem távoznak a választásig, elképzelhető, hogy részt kell majd venniük a választáson” – nyilatkozta lapunknak Mortera-Martinez. 

Larissa Brunner, az European Policy Center elemzője szerint az unió számára rémálom az a lehetőség, hogy London tagja lesz uniónak, ám képviselői nem vesznek részt a választáson. „Ilyen esetben tagjai maradnának az uniónak, ám képviselet nélkül. Ez az, amit senki nem akar, ezért bizonyára kitolják Londonnak a határidőt, hogy időt nyerjenek az egyeztetésre” – állítja Brunner, aki szerint jelenleg már az is valószínűsíthető, hogy az április 10-re tervezett uniós csúcs egyik fő témája az lesz, hogy a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek közül a legjobb az, amelyik a megállapodás nélküli brexittel számol. 

Martinez szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagy cégek rengeteg pénzt öltek abba, hogy felkészüljenek a brexit különböző eshetőségeire, s most azt hallják, London újabb és újabb halasztásokat kér. „Értelemszerűen a cégek idegesek, ugyanis minden halasztás újabb és újabb kiadásokkal jár számukra. Ezért egyre nagyobb nyomást gyakorolnak arra, hogy valamilyen egyezmény már legyen” – mondta Mortera-Martinez. 

Hosszabb halasztás? 

A kilátástalan helyzetet jól ábrázolja Elmar Brok (EPP-CDU) képviselő kijelentése, aki az Európai Parlament brexitért felelős bizottságának tagja. A megbeszélt találkozónkról tegnap késett, mivel a plénumban rendkívüli programpontként sorolták be a brexitről szóló vitát. „Ott akartam maradni az elején, hogy tudjam, elhangzik-e valami új és érdekes, de nem hangzott el semmi olyan, amit még nem hallottam volna, így nyugodt lelkiismerettel elmehettem” – magyarázta késésének okát Brok, aki ugyanakkor úgy gondolja, valamilyen egyezséget kell kötni a brexitről. „Mindenki tudatosítja, milyen hatalmas káoszhoz vezetne, ha London egyezmény nélkül távozna, s ezt nem igazán akarja senki, a végtelenségig viszont nem lehet egyeztetni” – mondta Brok. 

Elemzők szerint további járható út lenne, ha London hosszabb halasztást kapna, s ezzel Brok is egyetért. „Ideális lenne az ötéves halasztás – csak viccelek, ez nem reális. Ám minimum egy évre még szükség lenne” – állítja Brok. A felsorolt lehetőségek közül jelenleg mindegyik esélyes, s az is biztos, minél mélyebbre ássa magát az ember a brexit körüli vitában, annál több kérdőjel merül fel, s annál kilátástalanabb a helyzet. A brexit körüli szigetországi történésekről a 8. oldalon olvashatnak.

KIKÜLDÖTT TUDÓSÍTÓNK 
DEMECS PÉTER 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

Danko pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

Színes koncertkínálat a fővárosban

Még idén ősszel kizöldül Galánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?