Külföld

Beolvasott egy szerzetesnő a pedofil papok miatt a vatikáni konferencián

Vatikán | Álszentség – vágta a bíborosok képébe.
MTI

2019. február 23. 15:00

Jobbra Veronica Openibo nigériai szerzetesnő (TASR/AP-felvétel)

Elítélte a papi pedofíliával kapcsolatos álszentséget Veronica Openibo nigériai szerzetesnő a Vatikánban zajló konferencián, ahol egy bíboros beismerte, hogy megsemmisítettek pedofil papokkal kapcsolatos aktákat.

Veronica Openibo nővér Afrikában, Európában és az Egyesült Államokban is szolgált, s most erős üzenetet küldött az előtte ülő püspököknek: „ez a vihar nem fog elcsitulni”.

A nővér a Ferenc pápa által mintegy 200 magas rangú főpap részvételével összehívott vatikáni csúcstalálkozó utolsó előtti napján mondott beszédet.

A tízparancsolatot hirdetjük és az erkölcsi normák a társadalmi értékek tiszteletben tartóiként mutatkozunk. Néha álszentség ez? Igen! Miért kellett ilyen sokáig hallgatnunk?

 - tette fel a kérdést.

A szerzetesnő a mellette ülő pápának azt mondta,  csodálja, amiért „elég alázatos volt, hogy megváltoztassa a véleményét”, bocsánatot kérjen és intézkedjen, miután kezdetben védelmébe vette a pedofíliával vádolt chilei püspököt, aki később lemondott.
 

Elmondta, hogy mekkora sokk érte, amikor 2015-ben megnézte az Oscar-díjas Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmet, amely feltárta, hogy a bostoni egyházi vezetők hogyan helyezték át a pedofil papokat egyik parókiáról a másikra ahelyett, hogy kitaszították volna őket a papi rendből vagy átadták volna őket a polgári hatóságoknak.

Reinhard Marx bíboros, a Német Püspöki Konferencia elnöke több „lenyomozhatóságot és átláthatóságot” követelt a kérdés kezelésében, így a gyónási titok korlátozását a Vatikán által kezelt visszaélési ügyekben, több adat közzétételét és a jogi eljárások nyilvánossá tételét.

„A gyermekek és a fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélések nem elhanyagolható mértékben az adminisztráción belüli hatalmi visszaéléseknek tudhatók be” - érvelt a bíboros.

E szörnyű tetteket dokumentáló és az elkövetőket megnevező aktákat semmisítettek meg vagy össze sem állítottak. Az elkövetők helyett az áldozatokat büntették és hallgatást kényszerítettek rájuk

 - mondta a haladó nézeteiről ismert bíboros, Ferenc pápa közeli tanácsadója.

„A bűntettek miatti felelősségre vonás eljárásait és folyamatait szándékosan nem tartották be, inkább törölték és nem vették figyelembe. Az áldozatok jogait de facto lábbal tiporták és egyének kénye-kedvére hagyták” - tette hozzá a bíboros.

A püspökök este bűnbánati liturgián vesznek részt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?