Külföld

Balog: a tüntetés hozzátartozik a demokráciához

Budapest | Hozzátartozik a demokráciához, hogy tüntet, aki úgy érzi, nem hallgatja meg a kormány - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden egy berlini újságíróklubban rendezett zártkörű vitán.
MTI

2012. december 19. 08:43

 

A miniszter hangsúlyozta: soha nem bírálta a diákokat azért, mert az utcára vonultak. A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral szemben alkalmazott hangnem "nem nagyon kedves", az viszont "teljesen normális", hogy a diákok tüntetnek - mondta az Axel Springer lapkiadó vállalat klubjában, Összeveszett barátok címmel rendezett vitán. Hozzátette: úgy gondolja, lesz "egy második fordulója" a kormány és a felsőoktatási hallgatók közötti tárgyalásoknak.
    
A miniszter vitapartnere Dalos György magyar író, történész volt, aki a tüntetésekkel kapcsolatban kiemelte: a Fidesz diákszervezetként indult, az utcán demonstrált a szocialista-liberális kormánynak a jelenlegihez hasonló kilencvenes évekbeli reformja ellen, és népszavazást is szervezett a tandíj ellen, most pedig a korábbi politikájának éppen az ellenkezőjét képviseli.
    
A vitán az oktatáspolitika a kormány tevékenységére vonatkozó nemzetközi bírálatokkal kapcsolatban is előkerült. Balog Zoltán az mondta: nemigen tud mit kezdeni az általánosító diskurzusokkal, például azzal, hogy demokrata-e a magyar kormány. Amikor viszont konkrét ügyekről van szó, lehet értelmes párbeszédet folytatni. Érdemes beszélni például arról, hogy az iskolarendszer a szegényeket és a romákat vajon inkább kirekeszti, vagy befogadja, és hogy az előző, szocialista kormány ebben az ügyben jobb politikát követett-e. Hozzátette: többször cserélt eszmét elődjével, az MSZP-s Hiller Istvánnal. A szocialista kormány a romapolitikában több téren jó irányba indult el - jelentette ki.
    
Dalos György ezzel összefüggésben megjegyezte: az előző kormány tevékenységét méltató miniszteri kijelentést megelőzően nem hallott mást, csak azt, hogy a szocialisták korruptak, hataloméhesek és kommunisták, holott a normális politikai légkörhöz az is hozzátartozik, hogy "a mások érdemeit is elismerjük".
    
A kedd esti vitát felvezető rövid előadásában Balog Zoltán hangsúlyozta: a 2010-es választáson szerzett kétharmados parlamenti többséget a kormány radikális átalakítások elindítására használja, amire azért van szükség, mert 22 évvel a rendszerváltás után a szabadság és a demokrácia sokaknak csak igazságtalanságot és szegénységet jelent. A Magyarországra és a kormányra irányuló nagy figyelem és a bírálatok okait elemezve egyebek között kifejtette: az Európában szinte példa nélküli kétharmados többségben sokan az ország átalakítására kínálkozó esélyt látják, sokan viszont veszélynek tartják azt. Ugyancsak fontos elem, hogy átalakulóban van az Európai Unió, és számos problémáról azért vitáznak Magyarországgal összefüggésben, mert valójában európai problémákról van szó. 
    
Hangsúlyozta: a kétharmados többséggel kapcsolatos aggodalmak alaptalanok, Magyarország továbbra is jogállam.
    
Dalos György kijelentette: Magyarországon az értelmes, demokratikus vitára nincsen lehetőség, mert a politika és a média átitatódott a gyűlölet kultúrájával. Ennek fő oka, hogy a rendszerváltoztatás után szőnyeg alá söpörték a konfliktusokat, az átalakítás túlságosan "kedélyes" légkörben ment végbe, az utóbbi években azonban ezek a konfliktusok felszínre törtek, és maradandó sebeket okoznak. A kormányzat politikája tovább rontja a helyzetet, mert képviselői "még egy kávéra sem hajlandóak leülni" a demokratikus erőkkel, a közállapotokra így leginkább az jellemző, hogy "nincs háború, de béke sem" - tette hozzá.
    
Balog Zoltán a vitában hangsúlyozta: még mindig "a rendszerváltás harcait vívjuk", hiszen az 1989 előtti rendszer emberei ideológiai hatalmukat gazdasági hatalommá alakították át. A megosztottság egyik oka szerinte az, hogy az SZDSZ "bűnbe esett", amikor 1994-ben koalícióra lépett az állampárt utódszervezetével. Hozzátette: megosztottsághoz az is nagyban hozzájárult, hogy 2006-ban a kormány "rendőrsereggel tört a tüntetőkre", amire 1956 óta nem volt példa.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.