Azerbajdzsán visszautasította a francia nyomásgyakorlást

azerbajdzsán

A fenyegetések és a nyomásgyakorlás nyelvén történő próbálkozások semmilyen eredményre nem vezetnek, és Azerbajdzsán továbbra is mindent meg fog tenni nemzeti érdekeinek védelmében – közölte az azeri külügyminisztérium szerdán, válaszul Franciaország döntésére, hogy konzultációra hazahívja bakui nagykövetét.

A párizsi külügyminisztérium kedden jelentette be a bakui francia nagykövet hazarendelését. A közlemény szerint Emmanuel Macron francia elnök „Azerbajdzsánnak az elmúlt hónapokban tett, a kétoldalú kapcsolatokat károsító akcióinak” a hátterében hozta meg ezt a döntést.

Aykhan Hajizade azeri külügyi szóvivő visszautasította a francia fél vádjait, amelyek szerint Baku „egyoldalú lépéseivel károsítja a két ország közötti kapcsolatokat”.

„Országunk lépései és hivatalos nyilatkozatai Franciaország felé csak válaszok voltak Párizs romboló tevékenységére. Az országunk elleni lejárató kampány ellenére mindig is nyitva tartottuk az ajtókat a párbeszéd előtt” – szögezte le. Úgy vélekedett, hogy Franciaország tetteivel – különösen az elmúlt három és fél évben – „komolyan megkérdőjelezte az Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatoknak a szuverenitás és a területi integritás alapján történő normalizálására irányuló erőfeszítéseket, és hozzájárult a helyzet súlyosbodásához”.

„Az a tény, hogy Franciaország többször kezdeményezett Azerbajdzsán elleni dokumentumtervezeteket az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az Európai Unióban, a francia nyelvű országokban és más nemzetközi fórumokon, bizonyítja az ország semleges közvetítői státuszára vonatkozó állításainak teljes alaptalanságát” – jelentette ki.

Felemlegette, hogy a francia kormánypárt kezdeményezésére a parlament „Azerbajdzsán területi integritását és szuverenitását megkérdőjelező határozatokat és állásfoglalásokat fogadott el”. „Teljesen nyilvánvaló, hogy Franciaországnak az Örményországot felfegyverző és a térségben a militarizmust bátorító lépései nem szolgálják a békét” – hangsúlyozta a bakui külügyi szóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?