Külföld

Az újabb megszorítások végrehajtóiról dönthetnek a görögök

Athén | Az újabb megszorítások végrehajtóiról dönthetnek a görögök vasárnap az előre hozott választásokon. Szakértők ugyanakkor azon a véleményen vannak: függetlenül attól, hogy melyik párt kerül ki győztesen, a következő kormány mozgástere mindenképp szűk lesz, hiszen az országnak nyújtandó harmadik mentőcsomag nyáron elfogadott feltételeinek teljesítésén kell majd fáradoznia.
author
MTI

2015. szeptember 19. 12:34

A verseny "nyitott a lehetséges koalíciós partnerek és a következő kormány összetétele tekintetében, de nem az a végrehajtandó reformok terén" - mutatott rá Dimitri A. Szotiropulosz, az Athéni Egyetem politikatudományi adjunktusa.
 
A legtöbb közvélemény-kutatás szerint a legutóbbi választásokon győztes Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) és a konzervatív jobbközép Új Demokrácia (ND) fej-fej melletti küzdelmére lehet számítani. Az Alco közvélemény-kutató cég által végzett és csütörtökön közzétett felmérés szerint előbbi a voksok 25,3 százalékát, míg utóbbi 25 százalékát fogja megkapni, a harmadik helyre pedig a szélsőjobboldali Arany Hajnal esélyes, és akár a szavazatok 7 százalékát is begyűjtheti.
 
A két fő rivális párt már világossá tette, hogy teljes mértékben tartani fogja magát a többek között a nyugdíjak csökkentését és az adók emelését előirányzó megszorítócsomaghoz, és csak a részletekről, például a munkapiac liberalizációjának kérdéséről vélekednek másképp.
 
A Sziriza élén álló Alekszisz Ciprasz volt kormányfő a szorosnak jósolt küzdelem ellenére biztos a győzelmében, sőt szerinte az "abszolút többség is teljes mértékben elérhető cél". Ha ez mégsem sikerülne, akkor korábbi nyilatkozatai szerint az Új Demokráciával nem, viszont a görög politikai életet évtizedeken át uraló szocialista PASZOK-kal már hajlandó lenne közösen kormányozni.
 
Vasárnap hat éven belül már az ötödik alkalommal várják az urnákhoz a görög választópolgárokat. Legutóbb januárban voltak parlamenti választások, amelyeket a Sziriza a voksok 36 százalékával fölényesen megnyert. A szélsőbaloldali párt azzal az ígéretével vívta ki a görögök rokonszenvét, hogy hatalomra kerülésekor véget vet az országot megfojtó szigorú takarékossági programnak. A nemzetközi hitelezőkkel hónapokon át folytatott tárgyalások után azonban Ciprasz végül egy a korábbiaknál is keményebb megszorítási- és reformcsomagra bólintott rá az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb, három évre szóló, 86 milliárd eurós (mintegy 26 ezer milliárd forintos) mentőcsomagjáért cserébe. A 41 éves Ciprasz pálfordulása a Sziriza számos tagjából nemtetszést váltott ki, és végül pártszakadáshoz vezetett: a tömörülés 149 képviselőjének nagyjából ötöde távozott, és megalakította a Népi Egységet Panajótisz Lafazanisz, a Ciprasz-kormány volt energiaügyi minisztere vezetésével. Ciprasz a fejlemény nyomán augusztus 20-án lemondott, és szabaddá tette az utat az előre hozott választások előtt. 
 
A Sziriza számos híve is csalódott Cipraszban, aki annak ellenére hódolt be a hitelezőknek, hogy a lakosság előzőleg - egy július 5-én megtartott - népszavazáson elutasította az újabb megszorításokat.
 
"Mi értelme van megint visszamenni a szavazófülkébe? Senki nem bízik többé senkiben" - panaszolta egy 49 éves asszony, aki jelenleg dadaként dolgozik. Mint mondta, 2009 óta négy különböző pártra szavazott már, és még mindig nem döntötte el, kire adja voksát szeptember 20-án. "Ők mind hazudtak nekünk, és semmi nem változott, még mindig szörnyű a helyzet" - hangsúlyozta.
 
Evangelosz Meimarakisz, az Új Demokrácia vezetője szerint azért érdemes pártjára szavazni, mert az a "még több kísérletezés" helyett "stabilitást" jelent. "Mi azt fogjuk tenni, amire a munkahelyekhez, a munkahelyekhez, a munkahelyekhez van szükség" - mondta a 62 éves politikus csütörtökön késő este Athénban mintegy 5 ezer támogatója előtt.
 
A kormányalakítást Görögországban megkönnyíti az a szabályozás, amely szerint a választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő pártot 50 extra mandátummal jutalmazzák a 300 fős parlamentben. Ha az előrejelzések beigazolódnak, akkor viszont ez sem lesz elég ahhoz, hogy többségi kormány alakuljon (ehhez legalább a voksok 38 százaléka kellene), vagyis a győztesnek muszáj lesz majd szövetségest keresnie a kisebb pártok közül. Megfigyelők szerint egy erősen széttöredezett parlament áll majd fel, hiszen akár kilenc párt is átlépheti a törvényhozásba jutáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt. Esélye van erre a Sziriziból kivált és a megszorításokat elutasító Népi Egységnek is, ám bizonytalan a sorsa e téren a Sziriza eddigi koalíciós partnerének, a jobboldali Független Görögöknek (ANEL).
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hitelek

A hiteltörlesztőknek fel kell készülniük a magasabb kamatokra

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

sport a tv-ben

Csütörtökön foci-vb nélkül, de sok kosárlabdával a sportcsatornák

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

KVÍZ: Rejtvény kvíz 7. – Melyik szóra gondoltunk?

KVÍZ: Rejtvény kvíz 7. – Melyik szóra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.