Az osztrák képviselők is hajba kaptak a menekültek miatt

Bécs |

<div>Heves vita zajlott a menekültügyről az osztrák parlament rendkívüli ülésén, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kezdeményezésére hívtak össze.</div><div>&nbsp;</div>

 A párt elnöke Heinz-Christian Strache bizalmatlansági indítványt terjesztett be az osztrák kormány ellen, mondván, hogy az kudarcot vallott a menekültügyi válság kezelése során. Strache szerint az unió is csődöt mondott a menekülthelyzet megoldásában.  Elmondta: az Európába áramló emberek csak idézőjelesen nevezhetők menekülteknek, mivel közülük egészen biztosan nem mindenki az a genfi egyezmény értelmében.  Az osztrák kancellár válaszában az európai szolidaritást szorgalmazta és visszautasította, hogy a menekülteket gazdasági bevándorlókká minősítsék. Ugyanakkor elismerte, hogy a most Európába érkező emberek között van olyan is, akik nem jogosult a menekültstátuszra.  Werner Faymann szerint senki sem vitathatja, hogy Európa igen nehéz helyzetben van, azonban nem lehet, hogy a menedékjogot egyedül Ausztria, Németország, Svédország, Hollandia és Finnország vegye komolyan. Úgy vélte: Ausztriában a segítőkészség nagyobb, mint a gyűlölet.  Faymann szerint rossz úton jár az, aki azt gondolja, hogy a menekültkérdés kerítésépítéssel kezelhető. Hangsúlyozta: csak közös megoldás lehetséges, és az unió külső határain lévő hot spotok felállítását sürgette.  A Zöldek vezetője, Eva Glawischnig - utalva a közelgő felső-ausztriai és bécsi tartományi választásokra - gyalázatosnak nevezte, hogy a Szabadságpárt a menekültkérdést a választási kampány témájává teszi és manipulatívan kihasználja azt.  A liberális NEOS párt vezetője, Matthias Strolz elmondta: ugyan megérti a kormánnyal szembeni elégedetlenséget, de a Szabadságpártra szavazni nem jó megoldás.  A populista Team Stronach párt képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a menekülteknek helyi szinten nyújtsanak segítséget és ugyanúgy legyenek szolidárisak a 37 ezer osztrák hajléktalannal is.  Az FPÖ által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt csak a Team Stronach támogatta, ezért a kezdeményezés elbukott.  Az ülés végén a parlament egyhangúlag felszólította a kormányt, hogy emelje meg a menekültek közel-keleti segélyezésére szánt összeget. A pontos számokat nem nevezték meg, azonban a támogatás mértékét a németországi és egyéb európai államok hozzájárulásának nagysága szerint szabnák meg. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?