Az európai gázár maximálását sürgeti Olaszország

gázár

Olaszország a gázár maximálását szeretné elérni az Európai Unióban.

"Meg kell határozni a gáz árának felső határát, egy olyan árat, amely nem terheli meg a piacot" -  mondta Roberto Cingolani energiaátalakítási miniszter a Sky Tg 24 csatornának szombaton.

"Már megawattóránként 80 eurónál tartunk, ami a duplája annak, amit egy évvel ezelőtt fizettünk" - mutatott rá a miniszter, aki szerint az EU elég nagy piac ahhoz, hogy befolyásolni tudja a gáz árát, egy ország viszont kevés hozzá.

A miniszter úgy vélte, a gáz árának meghatározásával a villamos energia árát is befolyásolják.

Olaszország, amely az 1980-as években lemondott az atomenergiáról, most fizet azért, hogy nem diverzifikálta energiatermelését. "A többi uniós ország nem korlátozta magát a gázra és néhány megújuló energiaforrásra, mint mi. Most diverzifikálnunk kell, gyorsan fel kell zárkóznunk, miközben a világ más régióiból kell beszereznünk a gázt" - mondta Cingolani.

Olaszország gázimportjának 45 százalékát Oroszországból szerzi be. Az utóbbi időkben Mario Draghi miniszterelnök kormánya komoly erőfeszítéseket tesz beszerzési forrásainak a bővítésére.

Giancarlo Giorgetti ipari miniszter szerint szükség lehet az olasz költségvetés idei céljaitól való eltérésre, ha az ukrajnai háború miatt tovább emelkednek az energiaárak. "Lehet, hogy kénytelenek leszünk megfontolni a költségvetés módosítását, hogy segítsünk a vállalkozásoknak és a családoknak átvészelni az energiasokkot" - mondta Giorgetti.

Az ipari miniszter ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy Olaszországnak vissza kell térnie az atomenergiához. "A megújuló energiák fontosak, de az új generációs atomenergiát is figyelembe kell venni. Napjainkra a tudomány jelentős fejlődést ért el ezen a téren. Az energiaellátás esetében nagyon fontos, hogy a különböző energiaforrások keverékére, köztük a nukleáris energiára támaszkodjon" - mondta Giorgetti.

Az atomenergiához való visszatérés kérdése erősen vitatott téma Olaszországban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?