Az Európai Bizottság szerint 86 millió hamis terméket foglaltak le az EU-ban tavaly

Tavaly kétmilliárd eurót meghaladó értékben megközelítőleg 86 millió hamis terméket foglaltak le az Európai Unió belső piacán és az uniós határokon – közölte az Európai Bizottság és az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) közös közleményben kedden.

A brüsszeli jelentés szerint az, hogy 2022-ben az elkobzott hamis tárgyak becsült értéke összességében meghaladta a kétmilliárd eurót, körülbelül 3 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

A jelentésből kiderült, hogy a lefoglalt tárgyak száma alapján a leggyakrabban játékok, csomagolóanyagok, cigaretták és rögzített CD-k, illetve DVD-k voltak az elkobzott termékek között. Ezek a lefoglalt termékek több mint 72 százalékát tették ki.

Közölték, hogy amíg tavaly az EU határain elkobzott küldemények száma 43 százalékkal csökkent 2021-hez képest, addig értékük 11 százalékkal nőtt. Ami a belső piacon végzett lefoglalásokat illeti, több hamis árut koboztak el a rendőrség illetékesei és a tagállami piacfelügyeleti hatóságok, mint 2021-ben. A növekedés 26 százalékos. Az Európába becsempészni kívánt termékek értéke ugyanakkor csökkent, az olcsóbb kategóriákba tartozó eszközök ugyanis nagyobb számban tűntek fel az uniós külső határokon – írták.

Tavaly az EU-ban lefoglalt hamis termékek több mint 96 százalékát tíz uniós tagállam - Olaszország, Franciaország, Hollandia, Bulgária, Németország, Litvánia, Spanyolország, Magyarország, Görögország és Portugália - illetékes hatóságai foglalták le. Az összes hamis árucikk több mint felét az olasz hatóságok kobozták el, ami az unióban lefoglalt összes termék becsült értékének több mint 33 százalékát tette ki 2022-ben.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is Kína a fő származási országa az EU-ba érkező hamis áruk többségének. Kínát Törökország követi, ahonnan a legtöbb lefoglalt áru ruházati cikk volt tavaly. A harmadik helyen Hongkong áll, ahonnan főként mobiltelefon-tartozékokat próbáltak becsempészni az EU-ba 2022-ben. A vizsgált évben továbbra is a posta és a futárokat használó csomagküldő társaságok voltak a hamis termékek leggyakrabban használt szállítási szolgáltatói – derült ki az Európai Bizottság és az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) közös jelentéséből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?