Az EU további egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szembeni szankciók hatályát

Az Európai Unió a Nobel-békedíj idei kitüntetettje

Az Európai Unió további egy évvel, 2025. február 28-ig meghosszabbította a fehéroroszországi belső elnyomáshoz és a minszki vezetés által Oroszországnak, az Ukrajna elleni háborúhoz nyújtott támogatásához kapcsolódó korlátozó intézkedések hatályát – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

A brüsszeli közleményben az uniós külügyi tanács emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 2020 augusztusa óta büntetőintézkedések sorozatát vezette be a fehéroroszországi belső elnyomásért és emberi jogi visszaélésekért felelősökkel szemben, valamint az ukrajnai háború támogatása miatt. Ezekkel az a célja, hogy jelezze: ára van az emberi jogok megsértésének és a háború támogatásának – írták.

A vagyonbefagyasztással és uniós beutazási tilalommal járó korlátozó intézkedések jelenleg 37 szervezetre és 233 emberre, köztük Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőre és fiára, Viktar Lukasenka nemzetbiztonsági tanácsadóra, a minszki vezetés kulcsfontosságú szereplőire, a hatalomhoz közeli üzletemberekre és gazdasági szereplőkre terjednek ki. Az uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vett személyek és szervezetek rendelkezésére bocsátaniuk. A természetes személyekre emellett beutazási tilalom vonatkozik.

Közölték továbbá, hogy Fehéroroszországra továbbra is célzott gazdasági szankciók vonatkoznak, egyebek között a pénzügyi ágazatra, a kereskedelemre, a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári tevékenységre is alkalmas termékekre és technológiákra, a távközlésre, valamint az energiára vonatkozóan.

A közleményben az uniós tanács hangsúlyozta: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli, hogy Fehéroroszország támogatja Oroszországot ukrajnai háborújában. Az EU továbbá folyamatosan figyeli a fehéroroszországi emberi jogi helyzetet, és támogatja a fehérorosz népnek a demokrácia iránti jogos igényét, egyebek között a civil társadalom és a független média támogatása által - írták.

„Az EU megingathatatlanul támogatja a fehérorosz nép azon törekvését, hogy békés és virágzó, szabad, demokratikus, önálló és független, Európa részét képező Fehéroroszország jöjjön létére” – fogalmaztak.

Az uniós tanács továbbá aggodalmának adott hangot az országban tapasztalható romló emberi jogi helyzet miatt, és elítélte a fehérorosz civil társadalom elleni folyamatos üldözést, és felszólította Fehéroroszországot, hogy tartsa be kötelezettségeit. Az EU készen áll további korlátozó és célzott intézkedések meghozatalára mindaddig, amíg a fehérorosz hatóságok folytatják az emberi jogokat sértő lépéseiket – tették hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?